Sabtu, 16 November 2013

AKU, SEKERITARI, ISTERI

'Yang, hari ni kita tak larat la nak buat apa apa. Kita demam...'

Rengek isteri gua awal awal. Gua jamah dahinya, dedor. Belakang badan nya gua touch guna telapak tangan, panas mengenggor.

Gua kalih selimut yang menyelubungi seluruh tubuh badannya. Kalih sedikit. Supaya gua dapat merenung wajahnya yang indah persis permaisuri.

Mukanya merah panas. Matanya merah berurat urat.

Gua kembali selubungkanya dengan selimut. Suhu pendingin hawa bilik gua turunkan sehingga 16 darjah celcius. Gua pun tak tahu mende gua buat. Gua pun bukan nya ahli fizik mahupun dokter yang pandai main dengan suhu tubuh manusia. Gasak la.

Pintu bilik ditutup dan gua buat pemerhatian dari tingkat atas. Seisi rumah berselerak- hari minggu, orang gaji gua cuti. Mata gua jadi sakit. Rumah perlu dikemas !

Kruk kruk kruk

Gua garu kepala tiga kali. Tak tahu nak mula dari mana. Mungkin gua boleh mulakan dengan main golf dekat Subang Empire.

AKU, SEKRETARI, ISTRI, 2028

Urgghhh....

Gua menggeliat di kerusi pejabat. Letih sungguh hari ni buat kira kira dengan pelanggan. Ada project RM24 juta , projek baik pulih jambatan kereta api di Selingsing.

Gua tengok jam. Ah hampir pukul 7 malam. Kerja jadi bos pun balik lewat. Kerja jadi kuli pulak asyik mengulor. Lepas tu makan duit tepi. Ah, macam la gua tak tahu. Gua pun pernah makan duit tepi masa jadi kuli dulu. Gaji kuli brader, apa la sangat.

Tadi pukul 4 petang tadi, isteri gua ada call tanya dinner dekat rumah tak.

"Insya Allah sayang, kalau kita dapat close dengan client ni, kita balik awal ye sayang."

"Balik makan tau. Kita masak gulai masam tempoyak otak lembu ni. Awak tak balik kita bagi kucing mak cik sebelah makan !"

"Okay sayang. Jumpa dekat rumah malam ni ya. Lebiu"

''Lebiu tu"

PAA !

Ganggang diletak selepas masing masing memberi salam. Gua menekan punat 'jawab' di meja pejabat. Talian terus dijawab oleh sekeritari peribadi gua, Syazleen.

'Leen, you suruh Datuk Aziz masuk. I dah ready.'

* * * * *

"Assalamualaikum. Sayanggg, kita dah balik"


"Yayongggg. Lambatnya sampai. Dah dekat pukul 9 dah. Lauk semua dah sejuk"

"Sorry sayang, jalan jem teruk di LDP tadi. Ada tanker 16 tayar terbalik melintang jalan." Jelas gua sambil menggayakan lori terbalik menggunakan tangan.

"Takpe, yayang pergi naik atas dulu, mandi. Kita nak pergi panaskan lauk pauk."

"Okey, eh Kiss dan Qiu mana? Selalu kita balik mintak cekelat."

"Budak budak tu dah tidur dah. Penat sangat petang tadi, ada sukan tara dekat sekolah."

* * * * *

Selesai mandi, gua ke bilik Kiss dan Qiu. Bilik yang berlainan namun sebelah menyebelah. Betulkan selimut Qiu yang tidurnya buas dan tutupkan lampu bilik Kiss yang takutkan gelap. Usai kucupan didahi kedua mereka, gua turun ke bawah untuk dapatkan Shazreen, isteri yang gua anggap tak ternilai dek wang hantaran, tak terluak dengan kejelitaan. Solehah dan pandai menjaga kebajikan suami.

Tangannya yang dahulu pernah menjadi mangsa ex-boyfriend, dipulas dan dicekup kuat di depan Barra, sekarang tengah sibuk menyusun atur gelas pinggan dan mangkuk. Sudu gulai diletak mengikut jarum jam. Teliti benar orangnya, susah nak jumpa.

Dari belakang gua memeluk erat pinggang Shazreen. Dia sedikit terkejut lantaran pipi gua yang sejuk baru lepas mandi bertemu pipinya. Namun dia seperti biasa, tersenyum comel, penuh ikhlas. Gua lega.

Kami berbalas suapan. Menyenduk nasi dan mencedok kuah ke pinggan antara satu sama lain. Gua tahu, walaupun dia tidak makan makanan eksotik seperti otak lembu, namun baginya selera suaminya yang bizarre lebih diutamakan. Utamanya diri gua lebih dari berkehendakan dia.

Walaupun hanya berdua, suasana di dining room tetap ceria. Yela, masing masing kuat berborak. Ada sahaja isu isu yang boleh dibawa berborak. Sama masuk kepala, senang berbuat kawan, senang bercerita.

Kami berbaring didepan TV menonton drama cinta Melayu yang serupa gampang, "Suamiku Rupanya Seorang Khunza". Ah, dengar tajuknya aja dah rasa nak terajang tong sampah. Apatah lagi bila para plakunya dibarisi oleh budak budak AF.

Tak dan 10 minit drama bermula, kami tertidur. Dia selalunya tertidur diatas dada gua sampai bereje air liur basi. Dan hari hari indah itu sering kali berulang, berulang, berulang, berulang dan berulang sama seperti 13 tahun yang lalu.

Catitkiri: Doakan kami bahagia sepertimana Mak dan Arwah Abah pernah rasa. Amin.