Selasa, 14 Ogos 2012

IKLAN RAYA BERNAS

Haa, kejap lagi ni kang gua nak balik ke Lipis. Nak beraya. Tapi, masaelohnye, ni ha, tiket bas gua tak beli pun lagi ni ha. Berita minggu lepas dalam TV dah kabor tiket belah pantai timur sold out. Kiranya gua gamble je ni karang. Ada, ada. Takde, ketar kepala la jawabnya.

Lagi satu, member gua cakap tok sah risau. Pahang tu bukan negeri Pantai Timur. Tiket available. Gua geleng kepala tiga kali. Puak dangkal mana yang kata Pahang ni bukan Pantai Timur gua pun tak tahu? Mende dulu masa darjah empat tak belajar Kajian Tempatan ke mende?

Tapi gua nekad. Mende nak jadi pun jadi la. Gua kena balik juga selewat lewatnya malam ni. Bukan selak sangat nak beraya, bukan. Tapinya, mak gua dah list dah mende kerja yang gua kena buat sebelum raya ni seperti menebas rumput, menyapu sawang, mengecat pagar dan melemang. Tu tahan, sebab mak gua dah panggil beruk untuk memanjat kelapa. Tak payah dah gua nak sakit tengkuk mengaik nyiur lagi.

Gua tak kira, gua kena balik juga. Tumpang lori pun tumpang lori la. Tapi gua nak lori beras la tapinya. Baru macam iklan raya Bernas sikit. Kekeke. Kekeke.

Selamat Hari Raya