Isnin, 28 Mei 2012

MAK GUA YANG GENGSTER

Sempena hari cuti sekolah, maka banyaklah majlis majlis menikoh area kampung gua ni. Dalam minggu ni sahaja, lebih kurang 3 buah rumah menikoh dan menyambut menantu. Kalau kampung belah atas ada 2, kampung di kulu ada 1, kampung di kilir pun ada 1 juga. Pendek kata, seminggu la kenyang makan lauk kawah.

Gua, Kak Nana, Apik dan Mak join satu kenduri menikoh ni. Kami follow belah lelaki, adik Mok De Nine. Dia ni budak Jengka, menikoh dengan makwe kampung gua.

Sebagai anak lelaki, gua pun bawalah kereta 4 by 4 Abah yang sengaja ditinggalkan di kampung. Senang nak cari parking time kenduri. Lanyak je semak ke, lopak ke, tak jadi hal. Abah gua tak berkira sangat kalau kereta ni  direnjas.

Kami pun berkonvoi la dari rumah Mok De Nine ke rumah Mat Yassin, ayah pengantin perempuan. Rumah Mok De Nine ni di bawah bukit, jadinya nak ke jalan besar kena la naik bukit sikit. Gua yang ketika itu sedang hendel stereng dan gear ketat kereta 4 by 4 ni memang menyirap jugalah nak follow kereta depan yang bawa pengantin. Memang lembab macam pengantin!

Sebelum apa apa, gua nak beritahu dulu. Perangai mak gua ni dia suka taruk tangan dia pada batang hand brek. Entah benda yang sedap sangat letak kat situ gua pun tak tahu.

Sampai je di simpang tiga nak ke jalan besar, gua terkial kial sama ada nak tarik hand brek ke nak tarik tangan mak gua. Kereta gua dah tergostan sikit, tapi nasib baik gua cekap pijak brek guna kaki.

Kereta di belakang main hon. Gua angkat tangan tanda tak apa apa.

'Hiii...tepi la sikit tangan tu. Orang nak tarik hand brek pun payah.' sound gua dalam berseloroh.

Mak terkrenyih kerang dan cepat cepat alih tanganya dari hand brek. Malu agaknya dengan fiilnya sebegitu yang memungkinkan gua dan ahli kereta belakang berkelahi.

Tapi, gua dah cakap tadi, mak gua ni gengster....

Mak tarik nafas dalam dalam dan jerit.

'Lah, MENDENYA?

Mak gua jegilkan mata pada gua.

Gua yang ketika itu masih lagi dalam mood berseloroh balas.

'Eleh, dah salah dia, nak sound orang balik. Takde point lettew nak marah orang tew. Tu yang keluar 'mendenya' je tu. Kah kah kah...'

'Ah, gasok la. Asalkan keh puas hati !'

Balas mak gua sambil gelak gaya ibu tiri.

Jumaat, 18 Mei 2012

CLASSIC SEKOLAH MENENGAH

Gua masa tu tingkatan tiga. Peh... tingkatan tiga ni adalah tingkatan yang rata rata bebudaknya baik baik belaka. Duduk buat kerja sekolah bila prep petang, duduk baca buku bila prep malam, duduk buat latih tubi di bilik study bila light off.

Tak macam tingkatan dua, semua perangai jadi macam kera. Terlolong sana, terlolong sini. Selak kain, main terup, menyakat  Ghafar, skodeng pondan, fly kedai seberang jalan, bawa henset 3310. Serius macam kera. Kadang kadang kelahi dengan kera. Keliru, mana satu kera mana satu Aker. Perangai dah la sama, muka pulak iras iras.

Baik, tingkatan tiga ni tingkatan yang orang tak boleh kacau mengikut adat resam sekolah gua. Sebab rata rata nak ambil PMR. Nak nak lagi kalau dah masuk bulan 6, 7, 8, lagi la tak boleh bawak bergurau. Dan kesemua kerja kerja seperti membasuh baju senior, ambil air di water cooler dan kes kuih kosui diserah kepada geng tingkatan  2.

Masa tu malam. Gua study la apa lagi. Risau dalam dada ni sampai nak pecah kepala hafal theory phantagorem, algebra, sejarah Mat Kilau dan baris ayat ayat lazim. Itu belum lagi masuk menghafal nama nama resident British di Negeri Negeri Melayu Bersekutu. Tengah sedap gua study....

'Woi Adik Nana, (merujuk kepada akak gua-Nana, yang bersekolah di tempat yang sama) ko ada megi tak?'
tanya seorang brader tingkatan 5.

'Ada dalam loker tu. Tapi megi tomyam jela tapinya' jawab gua sambil menuding ibu jari ke arah loker.

'Ko buatkan aku sebungkus. Aku lapar la.'

'Tapi saya tengah study ni bang. Tak lama lagi nak trial.'

'Alah, ko buat jela. Banyak bunyi pulak.'

'Abang suruh la budak form 1 , form 2 yang buat. Saya tengah study ni !'

'Ah! Aku nak ko buat. Ko buat jela !'

Peh... buntang mata gua wei dengar brader tu cakap macam tu. Cilake! Dah la ambik megi gua, suruh gua pulak buat megi.

'Ko siap. Ko siap!' bisik gua dalam hati.

* * * * *
Taa !

Gua menendang kisi water coller yang sudah berkarat bahagian bawah.

'Cilake punya jambang. Ko siap la, ko siap. Aku tengah study ko kacau aku ye. Ko siap!' omel gua sendirian.

Waktu tu gua tengah bancuh megi dengan air panas. Seingat gua, tak sampai sesuku cawan pun gua tuang air panas dalam bekas megi tu masa tu. Dan usai gua buka plastik perencah tomyam, gua masuk ke tandas.

* * * * *

Slurrpp... slurrrrpp... slurrrppp...

'Peh...memang terbaik bro megi kau buat.' puji Jambang kepada gua.

Gua senyum nipis dan berbisik di dalam hati.

'Memang la sedap. Megi tomyam bancuh dengan AIR KENCING !'

Kah kah kah kah

catitkiri: gua dengar jambang sekarang kerja dengan Indah Water.

Selasa, 15 Mei 2012

HARI GURU

Sebenarnya, gua dah malas dah nak cerita pasal zaman gua handal melawan guru/cikgu djaman sekoloh dahulu. Malas sangat. Boring. Muak dan tak terhabis kalau nak cerita satu persatu.  Tu belum masuk bab sparring dengan Ustaz Meran lagi. Tu lagi boring.

Sebenarnya, gua pun turut merasa berada dalam sistem perguruan satu ketika dahulu. Walaupun gua bukan lah budak maktab, tapi gua pernah la juga jadi cikgu. Sungguh.

Gua jadi cikgu ganti je sebenarnya. Keh keh keh.

Tapi walaupun cikgu ganti, gua rasa dia punya feel lain macam. Dah macam cikgu sebenar dah rasanya. Apa taknya, gua mengajar setiap tingkatan, dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5. Semua subjek berat berat gua pegang. Add Math, Bahasa Inggeris, Biologi, Sivik, Sejarah sehingga la subjek Seni Lukisan dan Visual. Nasib baik Pendidikan Islam gua tak mengajar, kalau tak pakai songkok la gua pergi sekolah tiap hari. Hilang la rock.

Okay, yang menjadikan lagi epic ialah bila gua jadi cikgu di Sekolah Menengah Kebangsaan (J) Chung Hwa, sekolah cina. Sekolah yang mana ramai hamla hamla bersekolah. Yang dalam kepala lepas habis sekolah nak tolong bapak masing masing buka bengkel spare part kereta. Bergaduh dengan Melayu. Tipu orang macam lu orang bila beli henset. Dan rata rata amoi sekolah tu semua minat gua. Amacam power tak gua? Kah kah kah.

Selain dari gua mengajar subjek subjek berat macam yang gua sembang dekat atas tadi, gua juga selalu mengajar subjek ringan seperti merokok di semak belakang padang dengan hamla hamla tingkatan 5. Gua memang 'friend' dengan bebudak yang jenis hamla ni. Sebab senang nak settle kalau ada hal dekat luar. Gua kalau ada bebudak nak pijak gua dalam sekolah, gua ajak settle luar je. Terus jadi kutu masing masing. Sebut ajak gua budak Padang Tengku, semua ketar kepala. Ha, amacam? Berlagak tak gua? Keh keh keh.

Pernah juga satu hari tu, masa merokok kena kejar dengan babi hutan. Merebas semua lari ke tengah padang.

Okay, baiklah. Cukup dulu setakat ini. Gua dah lambat nak pergi jamming ni.

Sebelum tu, gua simpulkan jadi cikgu-cekgi ni memang mencabar. Serius gua cakap, itu hari siap ada mak budak jumpa HEM pasal gua tibai anak dia. Tapi gua tenang....

Apa? Gua dah cakap cukup tadikan? Okey, nanti gua cerita. Member gua semua dah pakai seluar nak pergi jamming ni. Gua pergi dulu.

Selamat Hari Guru buat cikgu seMalaysia dan gua. Kah kah kah.