Rabu, 21 Mac 2012

NAJIB DATANG

Ha, molek sangat la kalau aok sudi datang dekat sini. Lagipun dah dekat sepenggal aok jadi PM, usahkan nak datang melawat kampung keh di daerah Lipis nuh, duit bantuan baja pun tak berapa nak masuk dengan kampung Seberang Jelai nuh. Jadinya, jangan marah la kalau tiap kali election, kome sepakat pangkah PAS.

Ni saya nak buat kompelin sikit la. Dah alang alang aok datang dari Putrajaya tu ye dak. Tapi buat pengetahuan aok la, sebenarnya ramai juga orang Lipis berkerja di Putrajaya nuh. Ada yang kerja dekat pejabat Perangkaan, ada dekat Sumber Manusia, ada dekat Jabatan Ukur dan yang paling banyak bekerja sebagai Pak Guard.

Entah mende la sedap sangat bekerja di Putrajaya tu pun keh tak tahu. Dah la sewa rumah mahal, makanan mahal, kencing kena bayar, dan cukai pintu rumah tak munasabah. Pada safa'at keh la, deme ni nak eksyen je lebih. Sebabnya, nanti bila orang kampung tanya,

'Aok kerje di mana Seman?'

'Keh bekerja di Putrajaya!'

Tak pun ada yang lagi ek' dia jawab,

'Keh kerja di Kolumpo!'

Peh... orang kampung kalau dengar aja kerja di Kolumpo, mesohor sangat dah gayanya. Nak pulak bila anak dia balik dari Kolumpo pakai kereta Mitsubishi, henset Blekberi, rambut kuning. Peh!

Baiklah, berbalik pada kompelin tadi. Keh rasa aok patut pantau sikit keadaan, kejerihan dan keperitan pelajar dekat sini. Ni keh dah buat list dah. Aok baca je ikut nombor:

1. JALAN RAYA. Jalan berlubang lubang. Entah dari zaman bila dia start belubang keh pun tak tahu. Tahu tahu, dah masuk sini memang dah jenis berlubang dah jalan dalam UiTM ni.

2. PARKIR. Aok tahu berapa ramai student dalam UiTM Shah Alam ni sahaja? 10 000? 12 000? Kepala hotok aok! Lebih 100 000 pelajar. Dah tu, tak reti reti nak buat bangunan khas pakir kereta? Ni biar student dengan staff berebut parkir. Dah la staff pun datang lewat, tapi ada parking khas. Kepala bana dia! Buat la parkir bertingkat. Menara Engineering tu tahu pulak buat tinggi tinggi. Kepala hotak dia buat bengkel dalam menara. Macam mana nak angkut mesin berat berat tu? Macam mana student engineering nak angkut enjin motor, selak pintu, mesin tebu dan kokpit kapal terbang naik dalam lift?  Tak sewswai okey!

3. AIR MINUM. Ini terjadi pada budak budak yang duduk di kolej/hostel. Water cooler/dispenser takde langsung. Takan la bebudak nak kena pergi masak air dulu dalam heater, lepas tu baru air tu selamat diminum.  Buatnya budak baru lepas main futsal ke kawad ke, jenis dahaga nak mampus nak minum air. Tak ke melepuh lidah budak tu minum air panas dari dalam heater. Tapi, yang keh heran, dalam kebanyakan office ada pulak water dispenser. Siap jenama Igloo lagi. Herm...

4.KEMUDAHAN2 LAIN. Keh dapat discover dua kekurangan jela setakat ni. Ni pun apa yang keh into. Studio Jamming dan Gymnasium. Keh dengar staff ada gymnasium sendiri, ada studio jamming sendiri. Tapi, yang belajar musiknya, yang nak mengejar ilmunya student. Gym untuk student ada 1 je. Tu pun kecik nak mati. Busuk toksah kira la, dengan mesin besi tu tercabut dawai nya lagi, kabel putus. Bahaya pepalih! Ada lagi satu gym untuk student jugak, tapi tu untuk budak sport rec jela. keh ni malas je nak tempeleng sekor sekor kepala budak sport rec masa diorang buat muka bila kita (student bukan sport rec) masuk gym diorang. Macam, bagus! Bebudak kalau nak guna studio jamming cukup payah sekali. Macam macam alasanya. Pergi hantar borang dekat sana, pergi hantar borang dekat sini. Birokrasi sangat. Last last kalau dapat pun dapat barang dah rosak, barang tak sedap. Penyudahnya, kena sewa studio luar. Duit PT aok pulak cas 1%. Molek sangat la tu makan riba'.

5. Itu aja setakat yang keh ingat ni. Pembaca, boleh la tambah aduan/kompelin pada ruangan komentar di bawah sekejap lagi.

Sebab keh ni mengadu pada aok sebab ada sebab. Bukan buta buta punya mengadu. Memandangkan UiTM ni antara penerima peruntukan terbanyak antara IPTA-IPTA yang lain dan aok juga Menteri Kewangan, ada baiknya aok buat siasatan mana perginya wang peruntukan tu. Betul ke tidak aliranya. Mengalir kemana? Ke student ke atau ke staff ke. Ada ke peruntukan untuk staff. Betul ke tidak aok bagi peruntukan. Ke aok saja je bentang dalam Bajet nak pancing undi. Keh keh keh.

Mohon aok ambil cakna kompelin kompelin keh tadi. Kalau boleh, aok up la sikit usul keh tu dalam manifesto PRU13 nanti. Kekeke.

Lagi satu, aok kalau tengah makan malam karang, keh tak ada dekat tempat yang aok reserve untuk keh tu, aok jangan berasa hati la. Keh terus terang cakap, malam ni memang keh ada hal. Nak berjamming kejap. Keh dah ada kumpulan baru. 'CloRock' nama dia. Tak lama lagi nak keluar ep. Mintak maaf sangat la.

Okey lah, keh nak bela tombol pintu bilik ni kejap. Entah celaka mana pulas kuat kuat masa menutup pintu semalam. Dah dia jam. Ok, kirim salam bini. Pesan ke dia, buat kelaku molek sikit malam karang. Orang ramai tutuh perati ke dia je sekarang ni.

Sehingga berjumpa lagi di rumah kelahiran mu- Bukit Bius, Kuala Lipis.

Isnin, 19 Mac 2012

MISS-KOMUNIKASI

Baru sebentar tadi, masa gua tengah lunch nasi kerabu sama air anggur di bilik, ada mesej masuk dalam telefon bimbit gua.

'Salam. Msg from your tutor: Class will begin next week. So no class today. And please make sure u informed dekat calssmate you'

Jadi, sebagai class rep subjek separa berat- Advance Business Law yang bertanggungjawab, gua pun forwadkan mesej tersebut kepada semua rakan sekelas secara pukal dan tergesa gesa. Hal ini menyebabkan gua menjadi havoc semasa menyuap nasi sementara tangan kiri menari nari menaip mesej.

Namun, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan sekejap lagi. Dalam pada segala mesej tersebut sudah tersend, ada lagi yang masih bengap atau pun buat buat bengap. Contohnya mesej mesej ni:

'Ni sape?'- Bella Maskor, minah Jawa Kalang

'Kelas apa ni'- Nadirah, budak baru.

'Ni cpew?'- Izzati Mas Adaveena, atau nama pendek Evy.

Hati gua mula bara. Apa gila tak save nombor gua awal awal? Gua ni kan retis? Semua orang kenal. Semua orang berebut nak nombor gua. Gua saje je buat sombong kata gua pakai public phone. Cheeewah...

'Kalau aku yang bagi mesej, mestilah berkaitan dengan kelas law. Aku kan kelas rep. (chewaaah) Lagi satu, hari ni kelas tutorial, kelas law aja. Yang korang pergi tanya lagi buat mende? Gampaaa !'

Gua balas. Kali ni gua terkial kial nak isi air anggur dari dalam plastik ke dalam kole. 

'Jap2... nak anta msg nie kt evy ke?' Balas Evy.

'Kalau ko rasa kelas law sekali dengan aku, jangan datang pukul 2 ni. Kalau takde kaitan, please ignore. Lagi satu, save nombor aku lain kali. Jangan bagi aku hot. Chewaah! Balas gua dalam pantulan mesej yang lebih kurang marah dia punya bunyi.

Lepas tu lama juga mesej dari Evy tu nak muncul. Entah buat apa lama sangat makwe Rantau Panje ni. Balik Golok agaknya. Tapi dalam hati, gua ingat dia tengah terkial kial save no gua guna henset skrin sesentuh. Tak pun report pakwe sebab kena marah dengan gua yang garang ini. Ggrrrrr !!!

Selesai aja gua siap buang bungkusan nasi kerabu ke dalam jabir plastik yang tergantung pada engsel tingkap, ada mesej masuk dalam inbox gua. Gua saspek ni mesti dari Evy.

'Sory, evy daa xgne num nie...skg ank sdre dy y gne...'

Ta ! Ta ! Ta !

Lepas tu gua rasa macam nak nyala Surya dan siku kepala member yang tengah makan bersila atas lantai.

Rabu, 14 Mac 2012

SURYA

Berikan aku sepuntung Surya, dan aku akan terus berkarya.

Surya dan Denim Lusuh