Isnin, 19 Disember 2011

LAWAK PEKAK 2

Oleh disebabkan kak De gua nak menikoh hujang bulan ni, gua pun terpaksalah berulang seminggu sekali ke Kuala Lipis. Hal ini membolehkan mak abah gua memerah kudrat gua untuk standby apa yang patut di hari kenduri.

'Adik, moh kita punggah pinggan mangkuk arwah wan dekat rumah Pok De' Ajak mak gua yang hanya berkain batik dan berbaju ala ala Opah.

Gua yang baru selesai memunggah kelapa hendak rileks sedikit sambil baca Berita Minggu di anjung belakang rumah rasa terganggu. Oleh sebab gua yang pada ketika ini duit poket pun sokmo takde menuruti kata mak. Orang kabor tak baik melawan cakap orang tua lalu gua capai kunci pajero!

* * * * *

Selesai memunggah pinggan mangkuk yang lebih kurang 50 biji kesemua sekali ke dalam bonet kereta, Mak gua yang selaku King of Akak dalam family Aki gua berborak hal ehwal kenduri dengan Pok De yang hanya berkain pelikat, bert-shirt Barisan dan bermuka macam orang tak mandi pagi.

'Enal, aok ada tidak tong itang yang aok buat mandi tu? Akok ingat nak buat menadoh air masa kenduri Mira ni nanti.' Tanya mak gua kepada Pok De. 'Enal' adalah nama manja Pok De manakala nama sebenarnya adalah Zainal.

'Hah? Mende?' Sahut Pok De gua yang kebetulan bersiap siap baru nak turun ke tanah.

'Ada tak tong itang yang aok buat air mandi?

'Apa? Tong itang yang keh buat air barli?

TA TA TA !!!

Gua geleng kepala tiga kali sambil karate pokok semalu!

 catitkiri; Minggu depan gua terpaksa berulang alik lagi ke Kuala Lipis untuk menebas semak di sekeliling rumah. Show show untuk bulan 12 ni terpaksa gua tolak. Aiceh!

Ahad, 11 Disember 2011

BERTUMBUK

Scene bertumbuk ni gua dah lama dah tak into. Tangan pun dah lama tak merasa jadi kebas.

Tadi, gua main rugby. Semasa proses rucking....

-RUCKING-
BUK BUK BUK !!!

Badan gua di tumbuk dari arah belakang. Gua jadi panas hati lalu bangun.

Woi, ape hal ni woi?

Offside bro, offside!

Kalau offside ko tak boleh tepuk je ke? Apesal ko debuk belakang aku gampaa?

Muka lelaki petak tengelam timbul kena tarik kolar dengan gua.

POW POW POW!!!

Seluruh padang jadi kucar kacir. Bola entah kemana, player entah kemana, penonton hilang ke tengah padang. Reff pulak tenggelam timbul tenggelam timbul.

Priittt!!!

'Ko apehal Aron, masuk baru 2 minit dah nak bertumbuk?'-coach.

'Saja. Lama tak bertumbuk' Jawab gua steady sambil minum air jagung keluar padang.

Rabu, 7 Disember 2011

ETIKA & SAMAN

Polis Malaysia Baik


Itu hari, motor gua kena tahan. Gua berenti jela tepi jalan.

'Lesen dik' kata abam polis lembah lembut macam iklan dalam TV.

Oleh kerana mood gua baik itu hari, kerjasama rebelis-polis berjalan lancar.

'Maaf lah dik. Saya bukan apa, saya hanya menjalankan tugas sahaja' unjuk abam polis surat saman ke gua dengan tangan yang terketar ketar.

Gua angguk sambil mata terpejam. Gua tak banyak cakap sangat kalau dah buat salah. Redho je la.

* * * * *

Sekejap tadi, gua baru lepas pergi balai polis untuk menyetelkan hal saman menyaman ni. Macam biasa, lepas tongkat motor gua cabut helmet. Tak manis pula orang kabor pakai helmet kuning dalam balai.

Gua terus ke kaunter 'Pembayaran Saman'. Sambil unjuk surat saman ke mak cik kaunter, gua senyum tanda gua into 'kerajaan'. Makcik kaunter yang mukanya lagak seorang ibu tiri sikit pun tak pandang gua. Seolah olah depan dia ni banduan.

Pung Pang Pung Pang!

Makcik kaunter terpekik terlolong mengherdik gua. Tanpa banyak cakap lalu...

TA ! TA ! TA !

Makcik kaunter tertiarap diatas bibir kaunter. Mulutnya berbuih, spek matanya senget dan tudungnya herot petot. Gua berjalan keluar balai secara gostan. Itulah padahnya kalau tak beretika dengan seorang rebelis.

catitkiri: Gua bukan nak cakap semua public servant macam ni. Cer bandingkan situasi ketika disaman dan situasi ketika membayar saman. 

Khamis, 1 Disember 2011