Jumaat, 18 November 2011

HAMPA

Hujan petang petang membuatkan gua menjadi boring. Bila gua boring gua buka internet. Internet pulak macam cilake. Lembab siput. Lalu boring gua tadi berlipat kali ganda. Gua merenung luar jendela. Eh, tak sedap. Gua merenung luar tingkap.

Di luar tingkap, hujan turun lebatnya bukan main. Gua tengok langit dah jadi warna kelabu. Awan mendung membawa hujan berarak mengikut hala angin. Secara tak langsung, gua termenyanyi lagu Awan Nano.

Pow!

Birai tingkap dikarate bila gua tersedar yang gua termenyanyi sampai ke korus. Selalunya gua akan tarik part korus, tapi petang tu gua takde mood sangat nak mengasah vokal.

Dari tingkap, gua dapat perhati air longkang mengalir ganas menuruni anak bukit depan jalan sana. Selalunya, time gua kecik kecik dulu, kalau nampak air macam tu punya ganas gua akan cari selipar dengan tali tangsi. Buat buat bot pelampung. Baru macam river rafting sikit orang kabor. Kalau nak lagi fell, letak lipas atas selipar.

Dengan suhu yang rendah, kadar metabolisma gua meningkat. Keadaan cuaca sebegitu mengehadkan gua untuk keluar membeli makanan.

Gua berfikir apa barang yang ada dalam bilik gua sekarang untuk dibuat makan. Tiba tiba gua teringat kek pelangi yang mak gua kirim. Nafsu makan gua memuncak.

Gua pergi mendapatkan kek pelangi yang terletak di celah celah buku dalam bekas tupperware jernih. Dari luar, kek yang sememangnya berwarna warni itu nampak berseri seri. Ada kaler hijau, kuning, unggu dan merah.

Gua membuka penutup tupperware dengan air liur yang berlenja.

Pup!

Gua tutup balik bekas tupperware. Gua lupa, dah seminggu mak gua kirim kek tu. Gua kembali melayari internet dan pasang lagu Awan Nano kuat kuat.

5 ulasan:

syira_syahirah berkata...

tu bru smggu..lau sbln berkulat la kek tu...huhuh

Alif Amin Othman berkata...

Dah memang berkulat dah kek tu pun.

Maira Junoh berkata...

sedih aku jadi mak mu

Alif Amin Othman berkata...

aku lupa la. Lupa lupa!

afzan berkata...

keh report kat mok