Jumaat, 18 November 2011

HAMPA

Hujan petang petang membuatkan gua menjadi boring. Bila gua boring gua buka internet. Internet pulak macam cilake. Lembab siput. Lalu boring gua tadi berlipat kali ganda. Gua merenung luar jendela. Eh, tak sedap. Gua merenung luar tingkap.

Di luar tingkap, hujan turun lebatnya bukan main. Gua tengok langit dah jadi warna kelabu. Awan mendung membawa hujan berarak mengikut hala angin. Secara tak langsung, gua termenyanyi lagu Awan Nano.

Pow!

Birai tingkap dikarate bila gua tersedar yang gua termenyanyi sampai ke korus. Selalunya gua akan tarik part korus, tapi petang tu gua takde mood sangat nak mengasah vokal.

Dari tingkap, gua dapat perhati air longkang mengalir ganas menuruni anak bukit depan jalan sana. Selalunya, time gua kecik kecik dulu, kalau nampak air macam tu punya ganas gua akan cari selipar dengan tali tangsi. Buat buat bot pelampung. Baru macam river rafting sikit orang kabor. Kalau nak lagi fell, letak lipas atas selipar.

Dengan suhu yang rendah, kadar metabolisma gua meningkat. Keadaan cuaca sebegitu mengehadkan gua untuk keluar membeli makanan.

Gua berfikir apa barang yang ada dalam bilik gua sekarang untuk dibuat makan. Tiba tiba gua teringat kek pelangi yang mak gua kirim. Nafsu makan gua memuncak.

Gua pergi mendapatkan kek pelangi yang terletak di celah celah buku dalam bekas tupperware jernih. Dari luar, kek yang sememangnya berwarna warni itu nampak berseri seri. Ada kaler hijau, kuning, unggu dan merah.

Gua membuka penutup tupperware dengan air liur yang berlenja.

Pup!

Gua tutup balik bekas tupperware. Gua lupa, dah seminggu mak gua kirim kek tu. Gua kembali melayari internet dan pasang lagu Awan Nano kuat kuat.

Khamis, 17 November 2011

MAINSTREAM


Kali ni gua main mainstream. Siapa tak datang rugi. Sebab setahu gua, Datuk Datuk dan aki aki semua dah berebut tempah kerusi depan. 

Guru besor, pegawai kastam, ketua pejabat pos dan beberapa lagi pegawai kerajaan semua dah siap gosok baju batik dan kiwi kasut nak tengok gua perform. 

Tengok bola belakang kira. Astro boleh pasang bola ulang ulang.

Lagi sekali, siapa tak datang dia rugi. Jarang gua masuk scene mainstream. Ini bukan hal runcit runcit. Ini- Rare! 

Sabtu, 12 November 2011

ABAH POWER

TRAAAA....

Gua menjadi berkerut dahi semasa melayan cerita Kung Fu Cina di peti television. Ah celaka apa 'peti television'. Tak sedap langsung. Ok,... semasa melayan cerita cina dekat TV.

Bunyi yang berdetar parau membuatkan cerita kung fu jadi tak berapa kick! Mak gua juga turut jadi berkerut dahi semasa melipat kain.

TRAAAA...

Gua cuba memanjangkan leher mencari arah bunyi tersebut.

'Bunyi mende tu mak?' 

'Hii... dia ni macam budok kecik!' jawab mak gua separa menjerit sambil menjuihkan bibir kearah ceruk rumah.

Gua nampak Abah steady main helikopter control anak sedara gua yang tertinggal masa balik beraya dengan muka terkerenyih kerenyih pegang remote dalam gelap.