Isnin, 10 Oktober 2011

CIKGU SEKOLAH CERDIK

Waktu tu gua ada kes. Tak tahu la gua buat kes mende. Kes menyakat la yang pastinya. Cubit tetek budak lelaki chubby form 1 rasanya. Macam tu la.

Ah peduli mende. Gua lupa. Kes tu dah 5-6 tahun mana gua nak ingat. Ok, gua sambung.

Waktu tu gua ada buat kes. Kes ni telah dapat tahu di cikgu KH - Latifah Affandi atau dengan nama manja 'Latip'. Pasal dia hendel budak yang gua menyakat tu. Lalu gua di panggil slow talk di bengkel KH.

'Duduk.' cikgu Latifah memulakan bicara.

Gua senyap sambil memerhati bucu meja.

'Kenapa awak pergi kosek budak tu? Dia ada buat salah apa dengan awak?'

'Saya gurau je..' jawab gua sama rata sambil meneliti kejuruteraan meja. Terlihat ada seekor semut hitam memanjat naik kaki meja.

'Saya tahu niat awak hanya nak bergurau, tapi bukan cara macam ni. Kalau mak dia tak call sekolah saya tak kisah..'

Pung pang pung pang....

Cikgu Latifah bersyarah depan gua. Gua tertunduk duduk. Kenalah buat muka bersalah sikit walau hati rebel.

'Dulu, saya tengok awak saya respek dengan awak. Saya tak tahu kenapa saya rasa macam tu. Tapi saya dapat rasa awak ni bila besar berpontensi jadi......'

Ok, sampai sekarang gua tak cerita pada sesiapa apa yang arwah cakap pada gua. Biarlah orang nak cakap gua ni perahsia ke, makan tak pelawa ke, cungkil gigi ke. Gua tak kira. Biarlah rahsia. Eceh!

* * * *

Hari tu ada pengawas buat request bersempena Hari Guru. Gua pun dapat la beberapa keping tart telur sama muffin murah. Gua tak kisah langsung dalam hal hal request ni. memang gua tak into.

Tapi ada satu keping card request tu sampai sekarang gua simpan dalam tin biskut butter. Card tu berbunyi bergini:

Ingat pesan saya,
ketahui potensi diri.
Berlajar bersungguh sungguh.
Good Luck.
                                                -Latifah Affandi

Waktu tu gua dah rasa macam nak nangis. Al-Fatihah buat arwah. (8 October 2011)