Isnin, 31 Oktober 2011

SAKIT GIGI

Pekara sakit gigi ni bukan baru punya cerita. Gua pernah hendel sakit gigi ni dengan cemerlang sekali. Tak menangis sikit pun, tapi nak marah tu ada.

Dulu first time gua punya sakit gigi masa umur 6 tahun macam tu la. Kesnya, gua kuat makan cekelat antu yang kaler kaler. Sedap sikit menyakat member balik mengaji lidah kaler kaler. Gigi geraham belah bawah yang berlubang.

Masa tu, abah gua ada beli kereta Charred dua pintu, kaler merah dan suspension keras. Dalam perjalanan ke kampung gua yang jarak perjalanan jalan dulu, 40 kilometer lebih memang macam gampang dia punya rasa. Jalan konar konar satu hal, jalan lubang lubang satu hal, tak sempat pintas lori balak sebab kereta ada depan satu hal. Hal hal ini buat gua jadi mudah nak mengamuk dalam kereta.

'Aboh, bawok la kerete ni slow slow sikit. Adik sakit gigi ni ha' sound gua sebab dah nak terkencing dia punya sakit gigi.

'Ha, lain kali makan lagi cekelat banyak banyak. Nanti mak beli selori aok makan sampai hilang semua gigi' Balas mak gua sinis.

Akak gua yang tua sikit pada gua angkat ibu jari, Very Good!

BEDEBOK!!!

Gua debuk sekali belakang akak gua.


 * * * * *

Lepas tu ada lagi kisah lain punya sakit gigi. Yang sampai tercabut cabut gusi pun ada. Tapi ada lah lebih elok gua simpan buat modal pada entri yang akan datang.

Yang gua tengah alami sekarang ni konfius sikit. Sakit gigi ke sakit gusi. Gua check dekat cermin tadi gusi belakang belah hujung yang bengkak. Gua saspek gigi bongsu dah nak tumbuh.

Cilake, ni semua kerja orang orang dewasa!

Jumaat, 28 Oktober 2011

PADAN MUKA KO !!!

Itulah, memandai sangat nak naikan rega tiket. Orang kalau pasal bola ni boleh bawak berbunuh tahu.

Tiket bas kalau nak naik rega boleh kawtim lagi. Ni tiket bola tau tak? Tiket bola.

Kan dah kena godam.....

sumber: fam.org.com


Tiket bola nak naik seratus ke lima ratus ke, gua peduli mende! Pahang tak main pun Liga Malaysia. Phui!

Khamis, 20 Oktober 2011

DISAPA TABLIGH

Kong kong kong...

'Assalamualaikum...'

Kong Kong Kong...

Pintu bilik gua diketuk dengan lebih kuat. Macam nak tertanggal paku sangkut seluar tu.

'Assalamualaikum...'
Sekali lagi dengar suara sayup sayup memberi salam dari luar.

'Masuk je la woi. Pintu tak berkunci!'
Jerit gua dari arah dalam tanpa menghiraukan salam.

Pintu di kuak sedikit demi sedikit. Dari lampu koridor gua dapat nampak dua orang budak berjanggut datang ke arah gua- seorang berpakaian arab, seoarang lagi pakai T-shirt ada tulisan 'Hari Keluarga'.

'Kami nak pinjam beberapa minit dari saudara. Boleh ke?' Sambil berjabat tangan.

Gua angguk lalu capai jaket panas di kepala katil. Orang tabligh datang ni, kalau tak pakai baju nampak tak senonoh benar. Gua perbetulkan sila memandangkan kerusi di bilik gua tidak cukup kalau nak bawak berborak secara 3 on 3.

Dari cerita Abu Hurairah hinggalah ke Harta Karun. Dari Harta Karun hingga la ke cerita Pirate of  Carabean.
Semua benda keluar. Kapten Jack Sparrow la, orang perut gendut la, orang muka sotong la, orang kaki dengkot la, makwe Inggeris la, semua watak budak baju 'Hari Keluarga' tu perincikan satu persatu.

Gua banyak mengangguk dan ter 'haa, haaa...' jer.

Seperti biasa, gua pun buat buat tengok jam dan beberapa kali mengangguk serta ter haaa, haaa...

Agaknya mereka faham dengan bahasa tubuh gua, mereka pun berangkat mahu bertarbiah ke orang yang lebih patut. Tapi sebelum tu, abang pakai baju arab ada sound;

'Kami teringin benar nak dengar suara saudara di corong surau.' Sambil tersenyum manis penuh harahap.

Gua buat macam biasa, angguk dan ter haaa, haaaa...

Sabtu, 15 Oktober 2011

DAPAT HAMPER


Pagi tadi gua ada menyertai satu aktiviti ekstrim, merujuk kepada banner yang tergantung- FEAR FACTOR!


Cilake, sumpah tak Fear Factor bagi gua. Steady je gua abseiling pejam mata. Tak berdebor langsung. Peh...

Lepas tu gua dengan grup gua menang beberapa acara 'ekstrim'. Ada la wang tunai sikit buat beli rokok sedap. Hamper dua tongkoh buat kongsi ramai ramai.

Bila dah kata kongsi ramai ramai, semua jadi ketar kepala berebut nak hamper. Gua steady duduk belakang sekali atas divider longkang. Malas gua nak berebut macam budak budak tadika. Tak rebel langsung!

Tapi ada la yang prihatin hulur gua sumi sikit, tam tam sikit, supering sikit, kuih rokok sikit, maruku ikan sikit, air botol 100 Plus dan cekelat getah sikit. Last last gua punya jadi banyak pada orang lain. Gua buat senyap je la lepas tu.

Sebelum gua balik, gua sauk 2-3 karipap sama cucur badak yang mana berlebih takde orang makan. Gua letak sekali dengan hamper dalam raga motor. Oleh kerana hari berdentum dentam hujan, gua pecut tak menyempat nyempat.

Gua menuruni bukit yang pada hemat gua, sebelum ni memang gua boleh makan. Gua steady pecut dengan tak menyempat nyempat!

TRAAAAAA........!!!!

Gua dive atas tar....

Karipap, cucur badak, tam tam sama supering gua tak ingat tercampak dekat mana. Ke longkakng gamaknya. Yang gua ingat satu je.

'Muka aku ok? Muka aku?' tanya gua pada brader yang tolong angkat motor.

'er... dekat dagu tu je kena sikit...'

Hari tu gua dapat hamper beb. Gua dapat hamper!





Gua dapat hamper!

Posted by Picasa

Isnin, 10 Oktober 2011

CIKGU SEKOLAH CERDIK

Waktu tu gua ada kes. Tak tahu la gua buat kes mende. Kes menyakat la yang pastinya. Cubit tetek budak lelaki chubby form 1 rasanya. Macam tu la.

Ah peduli mende. Gua lupa. Kes tu dah 5-6 tahun mana gua nak ingat. Ok, gua sambung.

Waktu tu gua ada buat kes. Kes ni telah dapat tahu di cikgu KH - Latifah Affandi atau dengan nama manja 'Latip'. Pasal dia hendel budak yang gua menyakat tu. Lalu gua di panggil slow talk di bengkel KH.

'Duduk.' cikgu Latifah memulakan bicara.

Gua senyap sambil memerhati bucu meja.

'Kenapa awak pergi kosek budak tu? Dia ada buat salah apa dengan awak?'

'Saya gurau je..' jawab gua sama rata sambil meneliti kejuruteraan meja. Terlihat ada seekor semut hitam memanjat naik kaki meja.

'Saya tahu niat awak hanya nak bergurau, tapi bukan cara macam ni. Kalau mak dia tak call sekolah saya tak kisah..'

Pung pang pung pang....

Cikgu Latifah bersyarah depan gua. Gua tertunduk duduk. Kenalah buat muka bersalah sikit walau hati rebel.

'Dulu, saya tengok awak saya respek dengan awak. Saya tak tahu kenapa saya rasa macam tu. Tapi saya dapat rasa awak ni bila besar berpontensi jadi......'

Ok, sampai sekarang gua tak cerita pada sesiapa apa yang arwah cakap pada gua. Biarlah orang nak cakap gua ni perahsia ke, makan tak pelawa ke, cungkil gigi ke. Gua tak kira. Biarlah rahsia. Eceh!

* * * *

Hari tu ada pengawas buat request bersempena Hari Guru. Gua pun dapat la beberapa keping tart telur sama muffin murah. Gua tak kisah langsung dalam hal hal request ni. memang gua tak into.

Tapi ada satu keping card request tu sampai sekarang gua simpan dalam tin biskut butter. Card tu berbunyi bergini:

Ingat pesan saya,
ketahui potensi diri.
Berlajar bersungguh sungguh.
Good Luck.
                                                -Latifah Affandi

Waktu tu gua dah rasa macam nak nangis. Al-Fatihah buat arwah. (8 October 2011)

Ahad, 2 Oktober 2011

CLASSIC 2004

Masa tu gua dalam tingkatan satu. Pada mulanya gua bersekolah dekat dengan rumah, SMK Clifford selama dua bulan. Sempat juga la gua berkelahi dengan budak form 2 dekat sana sekejap. Nasib baik abang gua datang back up.

Selepas itu, gua bersekolah di sekolah jauh. Dekat Raub. Sekolah tu orang kata sekolah cerdik. Semua budak pandai pandai. Semua budak pakai cermin mata. Sape tak pakai cermin mata dia tak nampak cerdik. Tapi gua peduli apa. Phui!

Setelah gua kira kira, baldi, cebuk, stoking hitam bawah dan berus gigi semua ada, gua rilek depan rumah dengan dada yang berdebor. Spender je gua tak beli. Pasal masa tu gua tak pakai spender. Rimas.

‘Semua barang dah ada dah adik?’ Tanya mak gua.

‘Ada dah dalam beg nuh’ jawab gua sambil menjebik bibir ke arah bonet belakang kereta.

Abah gua start enjin kereta, masuk gear gostan. Gua, mak gua dan abah gua berangkat ke sekolah cerdik. Jaraknya sebelum jalan baru di buka lebih kurang sejam lebih sikit. Tapi bila jalan baru di buka lebih kurang 40 minit.

* * * * *

Hari pertama gua berjalan lancar. Gua dapat abang angkat yang malas peduli pada gua. Belah petangnya ada sukan tara. Gua pakai kasut merah. Kacip dengan rumah sukan gua- Rumah Merah.

Belah malamnya, setelah siap prep gua ke bilik yang di panggil dorm. Gua berkira kira mahu tidur, kerana petangnya gua puas berlari.

Gua sarung seluar bola yang abah gua beli di pekan sari dua hari lepas. Tiba tiba gua disound oleh dua orang abang.

‘Woi, lower form mana boleh pakai short!’

‘La, yeke... Mana aku tau..’ jawab gua sama rata.

‘Aku?’ abang tadi buat muka pelik nak makan orang.

‘La, yela. Dah ko tak bagi tahu. Mana la aku tahu.’ Jawab gua sama rata lagi.

‘Ko?’abang lagi satu mencelah sambil terbeliak mata.

POW!
POW!
POW!

* * * * *

Selepas dari malam itu, gua hanya tidur pakai seluar baju melayu dan bercakap ‘saya-abang, saya-abang’ dengan abang abang.

Sabtu, 1 Oktober 2011

SUBCULTURE

Tadi, gua baru lepas balik dari Pekan Frinjan. Ada la gua sambar buku sebuah bawak balik. Penulisnya orang kampung gua jugalah. Tak payah dah rasanya gua nak kenalkan siapa lagi, dia tu femes benar orangnya.

Gua sebenarnya memang takde hati sangat nak ke Frinjan kali ni. Pasalnya, sekarang Frijan dah terlampau komersial sangat. Lepas main bola petang tadi, gua tidur atas lantai bawah kipas. Itu pun gua pergi sebab member gua, Achenk ajak usyar ketiak makwe.

Di atas pentas, gua tengok adik Najwa tengah nyanyi sambil strumming gitar acoustic. Pakwe yang rambut tegak layan kepala sambil terhangguh hangguk. Gua duduk perhati dari jauh sambil merokok atas tembok batu. Dua tiga orang makwe usyar gua time lalu lalang, tapi gua buat sombong. Malas layan.

* * * * *

‘Welcome back, the Subculture!!!’

Suara MC memekik membuatkan gua jadi panas punggung. Gua ketis punting rokok sipi nak kena jubur pondan.

Gua berdiri di depan sekali stage. Lepas tu ada brader badan besar berdiri depan gua. Lepas tu ada budak budak rambut kuning berdiri pulak depan brader badan besar. Gua dah jadi berdiri dekat belakang belakang. Tak apa.

‘Even my baby don’t wanna play with you...’

Vokal abam Subculture mantap. Gua jadi hilarious. Brader badan besar depan gua tu pun hilarious. Terloncat loncat sambil tangan dijulang ke atas. Bimbang juga kalau kalau hilang imbangan. Gua bertepuk mengikut tempo. Steady.

Dalam pada bau badan brader yang hanyir, gua tak peduli. Peduli apa gua. Abam Subculture perform malam tu memang menaik. Macam masa diorang zaman muda muda. Steady selamber. Sungguh gua tak tipu.

Tiba tiba gua teringat kaset akak gua yang tertinggal dalam kereta proton abah gua lama dulu. Masa tu gua kecil lagi. Dalam darjah darjah lagi rasanya. Pada kaset tu ada tertulis ‘Subculture’ yang tulisan putihnya dah tak berapa nampak.

Gua cucuh kaset dalam radio kereta. Itulah pertama kali gua dengar local punk rock. Gua layan kepala.