Isnin, 26 September 2011

LIPIS GENGSTER 4

Sebuah lori sampah Alam Flora memecut di jalan yang hanya muat muat sebuah kereta sahaja di Kampung Seberang Jelai. Semua bonggol yang terletak di depan masjid, balai raya, jambatan dan tadika tidak di slow langsung speed lori tersebut. Barangkali, pemandu yang samar samar kelihatan dari luar badan lori sedang bergesa sesuatu.

* * * * *

Di depan rumah Tok Empat, Jemir masih lagi ralit memerhati sesuatu di pucuk rambutan manakala Tok Empat tengah bizi memaku untuk membuat sesendal lampu lip lap lip lap.

'Tok, mende tu tok atas ulai mutan tu tok?' Tanya Jemir sambil menuding jari ke pucuk rambutan.

'Aok mulut tu jaga sikit. Jangan buat pasal tengah tengah malam ni.' sound Tok Empat. Dia masih lagi bizi memaku dengan ritma 2-1-2-1.

Jemir diam membisu. Tidak berani lagi dia bertanya selepas di sound oleh Tok Empat. Menurut wan, malam malam bergini di rumah Tok Empat memang 'laluan' tiga penjuru. Jadinya kalau nampak benda pelik sikit jangan memandai nak tegur.

'Kah kah kah kah, Kah kah kah'

Suara berdekah dari pucuk rambutan memeranjatkan Tok Empat. Tune mengetuknya dah lari sikit.

'Woi, ko sape?'
Tanya Tok Empat ke arah sesusuk tubuh yang berdiri di pucuk rambutan sebaik turun dari tangga.

'Aku lah Pendekar Ulu Rambutan. Kah kah kah kah'
Jawab lembaga tersebut steady sambil memeluk tubuh.

KEDEGANG!

Kereta proton saga merah model lama milik Tok Empat yang dipakir di bahu jalan di langgar oleh lori sampah yang memecut laju.

Jemir bungkam, Tok Empat pun bungkam, Pendekar Ulu Rambutan pun bungkam. Ketawanya yang berdekah dekah tadi senyap.

Bonet depan lori sampah itu berasap manakala kereta saga Tok Empat tercampak ke dalam semak tak tahu mana dah. Tok Empat ketap gigi, namun tangan seluk poket.

Di sebalik lori sampah yang barai, keluar seekor lagi susuk tubuh yang kali ni macam Malik Nor. Badannya berasap rasap. Rambutnya tegak tetapi mukanya tak jelas atas sebab cahaya lampu lori sampah yang high bim belum ditutup.

Dia melangkah penuh steady ke arah pekarangan rumah Tok Empat. Jemir jadi kecik, Tok Empat pun jadi kecik. Tapi Pendekar Ulu Rambutan masih lagi jadi tinggi sebab duduk atas pucuk rambutan. Namun ketawanya yang 'kah kah kah' terhenti.

Lipis Gengster 
Lipis Gengster 2
Lipis Gengster 3

Sabtu, 24 September 2011

ENTRI DUA BUDAK MERAPOH

Oleh kerana ada member member gua yang ingin mengambil jalan pintas nak pupolar cepat, jadinya gua story la sikit sikit pasal diorang ni. Gua dah letih tau, lu orang asyik menyuruh itu dan ini. Macaa gampaa.

Baiklah, Merapoh ni terletak di hulu Kuala Lipis dan di pangkal celah kangkang Gua Musang. Kiranya, Merapoh ni terletak antara sempadan Lipis-Guo Musei. Alah, yang femes eksident time raya tu, dekat Merapoh la. Ada yang cakap slanga Lipis dan ada yang cakap Kelantan. Ada yang mengada ngada cakap Kolumpo. Contohnya, Baseri.

Baseri ni belajar lagi. Dulu time lepas SPM dia mengikut ayahnya memunggah getah ke dalam lori dan menyimen jamban belakang. Maklumlah, adik beradik Baseri ni ramai. Kalau time pagi raya semua berebut nak mandi sunat raya. Tapi, Baseri je steady tak berebut. Sebab Baseri ni tak bersunat lagi. Keh keh keh.

Lagi sorang ni namanya Azizul. Bukan Azizul Hasni ya adik adik, tapi Azizul Kubis. Nak kata gemar makan kubis tak juga. Kesian Mak Itang (tukang masak dewan makan SMK Clifford) masak gulai lemak manis kubis tak berhabis. Puncanya si Azizul ni la. Korek hidung lepas tu gentel buang dalam bekas sayur.

Azizul atau dengan lebih manja 'Jijah' ni peminat setia Liverpool. Gua tak tahu ada lagi manusia bingai yang boleh minat Liverpool macam Jijah ni. Loser tau, loser! Hah, molek sangat la ko berkawan dengan si Loser 5 Cokmar 1 tu, Ravind. Dia pun peminat Liverpool. King Konek!

Apa? Faris?

Faris gua tak kenal, Jin gua kenal. Tapi dia bukan budak Merapoh. Dia budak Telang je. Budak Telang tak market macam budak Merapoh. Keh keh keh.

Khamis, 22 September 2011

DISAPA OLEH ORANG PUTIH

Cuaca di Shah Alam begitu panik. Kejap hujan kejap panas, kejap hujan balik. Tak menentu. Tak macam di Lipis sana, aman damai nyaman.

Oleh kerana iklim di sini yang bergitu havoc, efek pada badan gua yang gentle ni turut terjejas. Tekak gua terasa macam selalu nak kena air.

Gua start motor dan menuju ke Giant depan. Shah Alam lifestyle kalau pakai kereta memang takde stail. Jam satu hal, nak tunggu traffik light kering satu hal. Macam gampang lamanya. Habis dua putung rokok baru boleh jalan balik.

Gua masuk ke pintu utama dengan cara gengster. Tangan huing kanan, huing kiri. Gua perhati di kaunter bayaran orang beratur bukan main panjang. Bentuk macam ular kena palu.

Yang Giant ni lagi satu bangang nak mampus pergi bukak satu kaunter aja apa hal? Dah pukul 5 petang ni woi!

Selesai gua ambil air mineral sais botol minyak saji, gua kena beratur. Di belakang gua turut ada orang beratur. Orang putih. Perempuan. Gua fikir dia dalam grup MILF.

Dia senyum pada gua, gua balas nipis. Selepas tu dia tanya gua itu ini. Gua balas nipis. Lepas tu gua tanya pulak ke dia. Dia balas panjang lebar. Gua berasa seronok kerana dia berpakai separa seksi.

Oleh kerana barisan beratur panjangnya nauzubillah, kami sempat berborak serdehana berat tentang hal hal ekonomi, sastera art, scene ISA dimansuhkan dan perbezaan budaya UK dan Malaysia. Gua berasa excited.

Pung Pang Pung Pang, MILF berborak.

Gua geleng kepala.

Pung Pang Pung Pang, gua berborak.

MILF garu kepala.

Pung Pang Pung Pang, gua berborak lagi.

MILF hangguk kepala.

Pada gua, orang putih ni bukan lah pandai sangat. Ko ingat dia sekolah sains ke masa dia sekolah menengah? Jangan kita ingat dia orang orang putih, semua dia pandai belaka. Kah kah kah! (gelak angkuh)

catitkiri: tapi apa yang penting, gua dapat konfiden untuk sesi berdebat malam nanti.

Selasa, 20 September 2011

EDISI BERBAHAS

Gua perhati skrin laptop yang berdebu, berhabuk. Dengan sisa Marlboro sejuk di tangan, gua sedut dalam dalam sebelum mengetis abu dalam astray- sebiji tin koka kola.

Di badan tin itu ada tertulis, Ulangtahun 125 Tahun. Hidup koka kola!

Gua geleng kepala. Badan yang berasap sebab baru lepas main futsal dalam hujan tadi, gua pecat baju sidai di kepala katil dengan niat untuk mengeringkan. Mudah mudahan badan gua sekali baju kering di bawah kipas berspeed tinggi.

Katil yang cadarnya sedikit berkeronyok disebabkan tidur petang yang buas, gua palar. Malas gua nak kemas. Karang nak tidur balik.

Besok kelas awal pagi. Subjek serius. Cikgu gua garang orangnya.

Lusa gua kena berdebat. Harap harap gua dapat kawal emosi. Emosi jiwa berdarah pendekar.Cilake, gua malas dah nak bertumbuk time tengah berdebat. Macam yang lepas lepas.

Jumaat, 16 September 2011

PENDEKAR BUKIT PUTERI 3

Di sebuah batu besar yang lagi satu, gua ternampak seseorang sedang bertapa. Masa tu mulut gua kumat kamit dah jadi tak tentu hala. Jantung gua jatuh. Keberanian gua barai.

Dia pakai pakaian hitam. Macam pakaian pendekar. Berambut panjang melepasai bahu. Dahi berikat kain merah. Muka tak jelas. Dagunya penuh berjambang lebat. Dua kali tengok macam orang baru lepas dari perut ikan paus.

*  *  *  *  *

Di rumah, gua bertanya itu ini sama Pak Busu. Apa nama bukit tu dan siapa yang gua nampak tadi. Pak Busu hanya berkata itulah orang yang selalu bertapa di sana (Bukit Puteri)

Gua berasa janggal dan sedikit havoc, kerana itulah pertama kali gua terjumpa pendekar secara live.

Lagi Pak Busu bercerita, orang orang seperti dia lah (pendekar Bukit Puteri) yang akan turun bila mana negara kita dilanggar perang. Mereka penuh ilmu. Tak lut di keris, tak tembus di peluru.

Bila negara kita dilanda chaotic 13 Mei 1969, pendekar yang mana sedang bertapa di bukit atau di gunung gunung turun ke Kolumpo untuk mambantu orang Melayu yang sedang berperang dengan orang Cina.

Antara nama yang familiar adalah Kiai Salleh, Pawang Noh, Tok Jelai dan beberapa hulu balang dari Gunung Tahan dan Gunung Ledang.

Ada juga orang melayu yang di Muar dan Batu Pahat yang bergelar Tentera Sabil ingin datang ke Kolumpo untuk membantu orang Melayu Kampung Baru tetapi dapat di tahan oleh polis di pertengahan jalan. Geng geng Selempang Merah dan Selempang Biru juga turun ke Kampung Baru. Mereka semua handal handal berpencak silat.

Di Kolumpo, kongsi gelap Cina telah mengeluarkan senjata kepada orang Cina dan ada juga di bantu oleh komunis untuk memenggal kepala orang Melayu. Pelbagai senjata tajam seperti tombak zaman dinasti serta pedang panjang digunakan.

Para pendekar Melayu yang berjuang untuk bangsa dan agama bermati matian membela nasib penduduk minoriti Kolumpo. Pada masa tu la, didengar cerita mulut dari mulut ada yang terbang, jalan hujung atap, kepala di sangkut atas pagar, badan tak lut senjata dan pelbagai lagi cerita kesatria.

Bila mana gua bercerita tentang 16 Mei 1969 ni, gua menjadi terlalu syok sampai tak tahu hujung pangkal apa point gua tulis siri Pendekar Bukit Puteri ni. Cilake!

Tapi kalau terjadinya lagi insiden yang sebagaimana ini, gua akan turun jadi pendekar bersama sama bak up besar dekat Bukit Puteri sana.

Ingat, mereka berperang dan berkorban untuk bangsa negara dan agama. Bukan untuk Anuar atau pun Rosmah.

SELAMAT HARI MALAYSIA

Rabu, 14 September 2011

LIPIS GENGSTER 3

Di sebuah rumah separuh kayu, separuh simen, terlihat Tok Empat sedang terbongkok bongkok memikul tangga ke penjuru rumah. Baru separuh jalan, Tok Empat berhenti melepaskan lelah.

'Tok, Tok. Tok buat mende tu' sapa Jemir dari arah belakang. Lelaki tua itu sedikit terkebelakang kerana terkeranjat.

'Hah, aok Jemir. Buat mende sini, tak tolong mak aok buat kuih?'

'Tak tok. Malas la. Asyik asyik buat kuih je. Boring.'

'Ha, dengan duit buat kuih tu la mak aok menyekolohkan aok sampai sekarang ni tau?'

'Yela tok. Ni tok nak buat mende ni. Ada tangga tangga lagi ni?' Ulang Jemir. Barangkali dia tidak berpuas hati kerana soalannya tidak sikit pun diambil peduli Tok Empat.

'Nak memasang lampu lip lap lip lap ni ha' Jawab Tok Empat ala kadar sambil menyandar tangga pada tupai tupai.

'Lah, kan awal lagi nak rayanya. Malam tujuh likur pun belum masuk lagi tok'

'Wan aok ni la. Sibuk sangat suruh pasang lampu lip lap lip lap. Nak pasang pelita karang minyak tanah dah mahal'

'Oooo....' Jawab Jemir tak seberapa. Mata dia tertancap pada sesuatu yang berada di hujung pucuk rambutan depan rumah Tok Empat.

Setelah yakin tangga yang disandar pada tetupai rumah mantap, Tok Empat memanjat tangga.

' Jemir, bak tukul dengan paku dalam pongkes tu'

'Nah tok.'

Jemir hulur tukul dengan tiga batang paku ke Tok Empat tanpa kepalanya berkalih ke arah lain. Matanya tak berkedip memerhatikan sesuatu dipucuk rambutan.

Tuk.. Tuk.. Tuk..

Tok Empat menukul dengan irama 2-1-2-1 dalam senafas. Dua batang paku lagi diselit antara gigi kapaknya yang rompong.


LIPIS GENGSTER
LIPIS GENGSTER 2

RUMAH TERBUKA

Di rumah terbuka Datuk Hol, gua makan dengan begitu power sekali. Selepas itu hujan turun dengan amat lebat. Gua tidur terlentang di bawah kipas ber-speed tinggi.

Selasa, 13 September 2011

PENDEKAR BUKIT PUTERI 2

Lebih kurang lepas Zohor macam tu, gua ada menerima panggilan dari Pak Busu untuk masuk hutan. Pada masa tu gua tak berapa syak apa sangat pasal Pak Busu gua buat suara biasa dalam telefon.

" Adik, petang ni moh kita masuk hutan nak"

Ha, lebih kurang macam tu la tune nya. Gua pun mengiakan jela. Tak manis pula kalau gua kabor petang tu gua nak beraya di pekan Lipis. 

Selepas makan nasik, gua packing barang macam biasa. Air sebotol, ubat sakit perut, mancis dan parang, gua pun menggalas beg dan start motor Yamaha enjin CDi yang bunyinya mengalahkan bunyi sedawa orang lepas kenyang.

Gua masuk hutan berdua masa tu. Pak Busu lead depan. Gua follow belakang. Kami melalui jalan ladang dan juga trek balak untuk menuju ke hutan. (pada masa tu gua tak tahu lagi Pak Busu nak ajak gua ke Bukit Puteri) 

Lebih kurang 7-8 kali turun naik bukit serta terserempak kesan rimau, Pak Busu memberi tanda tangan supaya berhenti. Gua berhenti betul betul di sebelahnya. Pak busu tanggal topi. Gua sangkut topi gua di side mirror sebelah kiri.

" Adik, ni karang kalau aok nampak mende mende jangan tegur ye. Jangan tanya apa apa"

Gua angguk tak banyak songeh. Dalam hutan ni tak boleh bawak bergurau. Semuanya kena main dengan serius.

Pak busu menadah tangan sambil mulutnya terkumat kamit. Gua pun turut mendadah amin. Selesai mengaminkan, Pak Busu start motor dan mendaki bukit yang  curamnya bukan main dengan muka serius.

Sesampai di puncak bukit, gua bungkam! Di situ terdapat banyak batu batu granit merah hijau yang terceroking di permukaan tanah. Batu batu besar itu ada yang bertindih antara satu sama lain. Ada yang kecik atas besar bawah. Ada pulak batu besar atas, batu kecik bawah. Dan ada yang duduk solo atas tanah membentuk gua gua kecil.

Batu yang duduk solo tertulis ' La haulawala Kuwatailahi' dan batu besar atas, kecik bawah tertulis dua kalimah syahadah. Batu batu lain pun ada tulis tulis juga dalam tulisan arab. Gua tak berani nak kabor itu ayat al quran ke mende.

Gua perhatikan sekeliling, kawasanya bersih tak macam dalam hutan. Macam tempat petapaan. Lantai hutan bersih dan sunyi. Tak dengar sikit pun bunyi burung ke cengkerik ke. Senyap sunyi.

Pak Busu menongkat motor. Dia mengeluarkan sesuatu dari dalam begnya. Gua panjangkan leher. Dari situ gua dapat nampak ada bungkusan yang di balut dengan kain kuning. Gua jadi seram.

Pak Busu bawa bungkusan itu ke dalam salah satu gua kecil. Dia hilang di dalam gelap gua tersebut. 

Gua terus meninjau keadaan sekeliling dari atas motor. Tiba tiba gua terpana dan jadi ketar kepala lutut. Di atas satu batu besar yang lain, gua nampak.... gua nampak....



Bersambung.....

catitkiri: gua tak sabar nak balik rumah, tanya itu ini sama Pak Busu. Cilake, sumpah seram apa yang gua nampak tadi. 

Jumaat, 9 September 2011

KUAH ROJAK KACANG MAK BEE

Orang cakap ko bodo ko marah.  Tapi ko tu memangnya bodo.

Yang ko pergi ratah otak otak tu buat mende?

Kan dah berak berak. Purrr...puuurrr purrr...

BETUL BETUL PUNYA KOLUMPO

Sejak dua menjak semak dah tak ada ni, profession gua beralih kepada membuat batas sayur dan menampal rumput karpet di halaman rumah. Yelah, dari tak berbuat apa cuti cuti ni, ada baiknya gua berpeluh membuat itu ini.

Sedang gua asyik menampal rumput karpet di laman rumah, tiba tiba gua terpana. Kalau setakat pandang makwe budak sekolah menengah main motor petang petang, gua tak heran lagi. Biasa biasa je lagi tu. Ini tidak, dengan motor plat 'C' terkini, makwe makwe kampung ni dah lain macam dah dress up nya. Dress up Kolumpo mengalahkan orang Kolumpo.

Kalau yang belah pekan Lipis tu gua tak heran la nak dress up Kolumpo pun sebab rata rata dah ada Pesbuk. Nak la juga tangkap gambar sendiri dalam tandas KFC sambil buat mulut itik. Lepas tu edit dalam henset soni. Letak lurve dekat pipi, letak tanduk syaitan dan buat muka Korea walaupun muka mengalah pada orang Asli. Lepas tu letak dalam profile picture. Terseling seling la mat rempit Kedah nak add buat belen. Ye dak?

Ha, yang jenis tu gua tak kesah. Memang dah barai. Tapi gua sedikit berkecil hati la jugaknya. Pasal makwe makwe di kampung gua ni dulunya semua stok buat isteri. Jenis pandai masak. Pakai kain batik. Tak bersekolah menengah. Kahwin awal.

Tapi sekarang semua tunggang terbalik. Dress up pun baju tak berlengan. Kalau ketiak putih tak apalah juga. Ini berkarah dengan daki. Itang! Ini gua syak tidak lain tidak bukan la sebabnya ni. Ini sebab projek kerajaan.

Rata rata penduduk kampung ni dah dapat duit compensate tanah untuk buat highway bagi orang Kelantan pergi Kolumpo dengan laju. Rata rata dah pergi Sogo beli kain baju canggih canggih.

Apalah nak jadi. Orang kampung lain yang senang, orang kampung gua yang susah.

Khamis, 8 September 2011

PENDEKAR BUKIT PUTERI

Dahulu, masa time gua kecik kecik. Ada juga cerita pendekar pendekar ni main dekat tivi. Gua tak pasti la tivi mende yang wajib tayang cerita pesen pendekar ni. Gua kecik lagi. Empat lima enam tahun macam tu la.

Masa tu, gua ingat R. Jaafar jadi Pendekar Ayam Berkokok dalam filem Pendekar Lapok. Heronya AR Badul. Cilake. Tak hensem langsung punya hero.

Lepas tu gua tanya wan gua. Pendekar tu mende? Wan gua kabor, pendekar tu macam Hang Tuah. Lawan dengan orang jahat. Ada kuasa sakti. Power.

Jiwa gua bergoncang.

Mak gua kabor, keturunan kitorang keturunan pendekar. Wan gua pun kabor macam tu. Pasal wan gua ni orang Kampar, seketurunan dengan Dato Bahaman.

Lagi sekali jiwa gua bergoncang. Gua turun ke tanah.

* * * * *

Di tanah, gua perati sepupu gua yang bawah gua setahun dua, sedang main tanah sama semut laga.

Hiap!

Sepupu gua terjelepik atas tanah.

Waaaaaa....

'Aok buat mende tu Alih (Alif)? Meknya aok pergi bedal ke budak tu?' Tempik wan gua dari atas rumah.

'Main pendekar, pendekar wan'

* * * * *

Tapi sekarang gua dah tak berapa dengar dah scene pendekar ni dalam tibi. Naruto pulak yang tengah naik. Babi, gua tak tahu macam mana abang gua sampai ke tua ni layan lagi cerita Naruto. Sumpah tak faham cerita tu.

Lama kelamaan gua jadi tak berapa nak bergoncang kalau ada orang sebut pasal pendekar, scene lawan lawan dan Dato Bahaman. Terus gua lupa asal usul gua yang mana berdarah pendekar. Terus gua ingat pendekar ni hanyalah momokan dari arwah wan gua untuk bagi gua bedal sepupu gua yang main tanah itu hari.

Gua nak tanya, lu orang percaya tak scene pendekar ni masih wujud pada zaman sekarang?

Gua percaya, pasal itu hari gua masuk hutan gua jumpa seorang tengah bertapa atas batu dekat Bukit Puteri. Ini bukan sembang. Gua ada bukti. Cilake, serem....

Bersambung......