Rabu, 10 Ogos 2011

LIPIS GANGSTER 2

Jemir menggesik mata yang masih terasa pedih pedih baru bangun tidur.

Haaaaaa.....

Jemir menguap malas yang bau mulutnya mengalahkan bau berak budak. Dua tiga ekor nyamuk yang kebetulan lalu depan mulut Jemir dah tak daya nak terbang sebab pening pening. Empat lima nam ekor lalat yang kebetulan ada melawat stokin Jemir yang berjelempuk di belakang pintu hinggap di tepi bibir Jemir.

‘Jemir, Jemir. Deras la tolong mak membungkus kuih koci ni. Duduk teperuk dalam bilik tu jadah mende nye?’ Pekik Mak Cik Rounoh yang tanganya ligat menguli tepung kuih keria.

‘Jemir... cepat la tolong mak ni ha. Banyak kuih ni orang pejabat tempah.’ Mak Cik Rounoh terus mengomel.

‘Nazmir Masnawi !!!’

‘Yela.’ Jawab Jemir malas malas.

Jemir bangkit tidur sambil tergaru garu perutnya yang bertulang. Dia berdiri senget sedikit di gelegar pintu setentang  maknya yang sedang membuat kuih pejabat gomen. Jemir mengorak langkah.

Praaaa....

Satu persatu adunan tepung ubi di masukan dalam minyak yang panas menggelegak. Bau garing kuih keria yang sedang di goreng menyucuk hidung. Di satu sudut meja, ada empat lima biji loyang berisi agar agar sirap. Di satu sudut yang lain pula, segelas oren sunkis sejuk sedang berasap atas meja.

Dari dalam bilik, Jemir perlahan lahan hilang di celah kain langsir pintu bilik. Cilake, gua dah tak tahu nak tulis mende. Gua lapo.


4 ulasan:

FM berkata...

cantik gaya penulisan tu.. sambung2..

diskopi berkata...

Mohon singgah untuk menyampaikan berita baik! Gerenti sejok punggong kalo menang! Hihihi

Bersih 2.0: Merakam Semangat Zaman/Capturing The Spirit Of The Times – Pertandingan Menulis Esei dan Cereka di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

Lebih daripada RM6,000.00 untuk dimenangi + buku-buku + tshirt diskopi super kool edisi terhad + peluang untuk karya anda diterbitkan di dalam bentuk buku!

Kalau anda berminat untuk terlibat di dalam usaha bersama merakam semangat zaman dan memenangi hadiah-hadiah tersebut, check it out - butiran, syarat dan peraturan pertandingan ini kat:

http://diskopi.wordpress.com

Anda boleh juga download poster pertandingan menulis esei dan cereka ini dalam jpeg file dan meletakkannya kat blog, website atau facebook anda supaya kawan-kawan anda yang lain juga tahu tentang peluang baik ini.

Tolong war-warkan tentang pertandingan ini kepada jaringan dan kawan-kawan anda yang kat online mahu pun offline.

Terima kaseh.

izzah berkata...

jemir....jemir..jemir..
masa ni bln puasa ke idak??

adek dah besar berkata...

IZAH; ENTAH LA, masa mulamula dulu gua ingat nak tulis masa bulan remdan, last last jadi tak tau bulan mende dah.