Jumaat, 26 Ogos 2011

LAST DAY

Hari ni hari last gua jadi cikgu. Tiba tiba gua rasa sebak. Cilake!

Ahad, 21 Ogos 2011

KERJA GUA PADA HARI INI (AHAD)

Tadi, baru tadi, gua sedang menolong mak gua menyiput kuih dan menggoreng tempeyek kacang hijau di anjung belakang rumah. Suasananya begitu redup sebab hari tak berapa nak panas, tak berapa nak hujan. Sedap sedap time buat kuih la orang kata.

Aboh gua bersandar di salah satu kerusi rotan yang terdapat di bahagian anjung itu dengan bersilang panggung, mata terpejam dan mulut ternganga ke atas.

Gua saspek abah gua sedang beryoga.

Kelentung kelentang bunyi sudip berlaga sama kuali sedikit pun tak merencatkan yoga abah. Lalu mak gua yang berasa fedap dengan bunyi kelentung kelentang mengambil keputusan untuk layan radio.

Tip!

' Klasiiiikkk.... Nasional! Klasiiikk... Nasional! Segalanya disini, menggamit memori. Klasik Nasional...'

Gua mula panas punggung. Lima minit je gua boleh bertahan. Lepas tu gua tukar ke stesen radio lain.

'Itulah aok. Kalau orang tua nak dengor radio je aok alih. Kalau lagu rok tu cepat je aok kuat ke lagi' sound abah gua sambil mata tak berbuka.

Gua buat buat sedang beryoga.

Sabtu, 20 Ogos 2011

KERJA GUA PADA HARI INI

Peh, nampaknya gua masih mampu bertahan biarpun bibir ni dah start merekah.

Steady Aron, steady.....

Jumaat, 19 Ogos 2011

KERJA GUA PADA HARI BESOK

Besok celik celik mata aja gua dah kena sahur. Mesti kena sahur. Kalau tidak aok sayur.- Itu pesan Aboh gua sebaik memulakan bicara dalam kereta selepas opis time.

Lepas sahur gua boleh tidur balik la. Subuh tu mak gua malas nak kejut dah. Bior gasok ke dia la. Dah besor panjang pun nak berkejut semayang lagi- Itu pesan Mok Choh pada gua.

Kalau gua bagun awal sikit, dalam pukul 7 ke pukul 8 tu sedap la sikit nak buat kerja, pasal hari redup lagi. Kalau gua bangun pukul 10 nak dekat pukul 11 macam gampang la jadinya. Berjenero peluh.

Ok, tugas gua besok kena kerat kayu getah besar peha gajah. Kena ketung bagi sama saiz. Kena punggah dalam lori. Kena bawak lori sampai belakang rumah. Kena bawak turun kayu getah. Kena susun kayu getah ikut sedap mata memandang.

Lepas tu kalau aok tak letih (ayat mak gua la), tapi gua tahu memang gua kena buat jugak- gua kena tebang buluh panjang buat penggalah nyiur. Kena mesin semak tepi rumah.

Lepas tu, kena beri ayam makan. Kena beri angsa makan. Kena beri gua makan.

Yang pasal gua makan tu, gua tak tahu pukul berapa gua akan makan. Keh keh keh.

Jumaat, 12 Ogos 2011

Khamis, 11 Ogos 2011

JOM TULIS, JOM BERKARYA, JOM SERTAI

Kepada sesiapa yang berasa tulisan dia begitu mesum hingga mampu membuat Cikgu Intan (cikgu BM gua) kincit dalam kain, boleh la belek belek borang kuning ni ha.

Gua hanya menyampaikan aja. Pasal tulisan gua hanyalah main ikut dan serta tidaklah begitu power sepower Power Rangers Kuning. Sekian, selamat berkarya.





Rabu, 10 Ogos 2011

LIPIS GANGSTER 2

Jemir menggesik mata yang masih terasa pedih pedih baru bangun tidur.

Haaaaaa.....

Jemir menguap malas yang bau mulutnya mengalahkan bau berak budak. Dua tiga ekor nyamuk yang kebetulan lalu depan mulut Jemir dah tak daya nak terbang sebab pening pening. Empat lima nam ekor lalat yang kebetulan ada melawat stokin Jemir yang berjelempuk di belakang pintu hinggap di tepi bibir Jemir.

‘Jemir, Jemir. Deras la tolong mak membungkus kuih koci ni. Duduk teperuk dalam bilik tu jadah mende nye?’ Pekik Mak Cik Rounoh yang tanganya ligat menguli tepung kuih keria.

‘Jemir... cepat la tolong mak ni ha. Banyak kuih ni orang pejabat tempah.’ Mak Cik Rounoh terus mengomel.

‘Nazmir Masnawi !!!’

‘Yela.’ Jawab Jemir malas malas.

Jemir bangkit tidur sambil tergaru garu perutnya yang bertulang. Dia berdiri senget sedikit di gelegar pintu setentang  maknya yang sedang membuat kuih pejabat gomen. Jemir mengorak langkah.

Praaaa....

Satu persatu adunan tepung ubi di masukan dalam minyak yang panas menggelegak. Bau garing kuih keria yang sedang di goreng menyucuk hidung. Di satu sudut meja, ada empat lima biji loyang berisi agar agar sirap. Di satu sudut yang lain pula, segelas oren sunkis sejuk sedang berasap atas meja.

Dari dalam bilik, Jemir perlahan lahan hilang di celah kain langsir pintu bilik. Cilake, gua dah tak tahu nak tulis mende. Gua lapo.


Ahad, 7 Ogos 2011

PENGALAMAN GUA BERPUASA DI TINGKATAN 4 - DUA

Lebih kurang pukul tujuh lebih nak ke pukul lapan malam, kebanyakkan penduduk Islam di kawasan sekitar rukun tetangga Taman Pertama semuanya dah kenyang kenyang dan dah ada yang start merokok selepas berbuka. Yang mana tak siap siap makan tu lagi hanyalah golongan yang mana lauknya havock dan jenis perut menggelembung ke depan.

Setelah beberapa kali setting niat yang tidak baik pada malam berpuasa, gua text beberapa orang kutu rukun tetangga untuk memulakan satu lagi mission yang power.

' Jadi kita mlm ni?'

' Jadi jadi. Ko jmput aku dkt port biasa' balas seorang kutu yang bernama Safiq.

Pada masa tu, Fahmi tak bersekolah dah di Lipis. Dia bersekolah di daerah Gombak sana dengan Yassir dan hanya balik Lipis kalau ada henset baru beli dari Kolumpo dan buat rambut spike.

' Aok malam ni jangan nak pergi merayau adik. Pergi tarawikh!' sound abah gua setelah perasan gua terkerenyih kerenyih menghadap henpon skrin biru.

' Yela..' balas gua rata.

Gua pun dress up orang sembahyang tarawikh sekali dengan kain pelikat kotak kotak cap gajah duduk. Gua capai kunci motor slow slow kerana memang tidak relevan sangat kalau gua pergi surau naik motor sebab jarak rumah gua dan surau hanyalah sepelaung.

Sambil berambi, gua menolak motor di port biasa kutu rukun tetangga  lepak, belakang stor surau. Di situ kelihatan Safiq, Kacang, Jeman dan beberapa penyangak rukun tetangga berborak pung pang pung pang sambil mulut berasap tak mengira ke orang tengah bang Isyak.

' Amboh, tolak motor ye aok' sound seorang kutu.

Gua malas cakap banyak lalu gua ambil mercun bola cucuh pada lighter.

' Babi, dia baling mercun' 

POW!

Kutu kutu dan penyangak rukun tetangga bersepah lari. Gua start motor dua lejang gua yang berrim tiga batang. Masa tu siapa ada rim tiga batang dah kira hippies dah. Farid Kamil pun masih terkial kial ejas skrip Remp-it. Brek angin pun tak wujud lagi masa tu.

TA TA TA TA

Enjin motor gua berbunyi parau diikuti beberapa lagi bunyi motor kutu lain membelah Jelai Street. Gua menyidai kain pelikat di tengkuk motor dan hanya berboxer polkadot kerana bagi gua tidak kacip kalau main snuker tapi berkain pelikat.

Asap rokok pung pang pung pang di belakang gua.

* * * * *

Lebih kurang pukul sepuluh lebih gua sampai di rumah.

' Aih lambat balik. Aok kemana?' tanya abah gua sambil makan kacang goreng tabur garam.

' Sembahyang la.' jawab gua dalam dalam.

' Sembahyang pakai seluar pendek?'

' Ha?'
* * * * *

Malam tu melilau gua bawa torch light tengah jalan mencari kain pelikat. Ntah mananya dia terbang. 




Sabtu, 6 Ogos 2011

PENGALAMAN GUA BERPUASA DI TINGKATAN 4

Biasanya time tingkatan 4 ni la zaman rebel orang kabor. Nak nak pulak time tu gua baru je kena buang sekolah sains, jadinya prinsip punk anarchy sangat membuak buak di kotak fikiran gua pada masa tu.

Gua akui, gua punya buas dah sampai tahap mak gua bawak berjampi di rumah Aki Andok Kampung Dusun sana. Kata mak gua, biarlah jadi budak yang dengor sikit ke orang tua. Ni tidak, dah kena lempang 24 das pun gua buat buat rilek tengok tv lepas tu. Mana aboh gua  tak hangin?

Semenjak gua kena sekolah harian biasa ni, gua lah hero. Liar sikit tu biasalah, sebabnya dulu time duduk asrama mana boleh main snuker petang petang. Nak merokok pun kena bawa cekelat hacks dalam poket buat kaber bau mulut.

Faveret pas time gua lepas sekolah adalah di lorong belakang Jelai Street. Di situ segala jenis kegiatan bawah tanah berlangsung siang malam tak peduli ke polis atau van agama. Satu je aktiviti yang paling hip pada masa tu adalah scene snuker. Dan hanya satu kedai aja yang into scene snuker yang digelar 'PACIKO'.

Gua main nak kata cun sangat tu tak adalah, tapi ada 'isi' orang kabor kalau gua placing bola. Rata rata budak yang melepak di situ punya ralit layan lucky ball sampai tak ingat maghrib. Dan penyakit ini terus menerus sepanjang tahun yang menyaksikan tauke PACIKO jadi kaya mengalahkan tokei stesen minyak Padang Tengku.

Apa yang membimbangkan, penyakit ni semakin menjadi jadi bila bulan puasa. Rata rata budak Melayu saja termasuklah gua yang berseluar cerut bawah naik ke bangunan tingkat 2 berpintu jenis tolak tarik tu. Dan disilah segalanya bermula....

Di satu sudut di kedai tersebut, gua Fahmi dan beberapa orang kutu tengah berbincang mengenai satu mission.

'Weh, dah pukul tiga ni, bazar ramadhan dah buka rasanya.'

Fahmi menyeluk poket mengeluarkan duit dua ringgit. Gua pun seluk poket keluar dua ringgit, dan 2 kutu yang lain pun keluar duit 2 ringgit dari poket masing masing.

Gua jadi kepala dan kumpul duit yang masing masing berjumlah 8 ringgit. Pada masa tu 8 ringgit tu kira dah boleh kautim dah murtabak dua saiz sedang sedang. Lalu, gua pass duit ke Indon yang jaga kaunter.

' Murtabak dua ha.' Terang gua sambil buat isyarat dua jari.

Indon jaga kaunter berlari menurun tangga selepas faham arahan gua.

* * * * *

Di satu port rahsia dan terselindung, bau semebak murtabak bertebaran di seluruh pelusuk ruang sempit itu.

Di satu sudut yang lain, kelihatan seorang brader pangkat abang abang sedang memukul bola terkembang kempis hidung.

' Amboh, kuatnya bau murtabak. Deme tak puasa ye?' jerit brader pangkat abang abang. Satu kedai senyap.

2 kutu lain dah berterabur turun kedai. Fahmi buat muka barai sambil lap bawang di tepi bibir. Gua buat buat steady pilih kayu kiu sedap di rak kayu kiu sambil bersiul.

Rabu, 3 Ogos 2011

LIPIS GANGSTER

Cuaca tengahari panas membahang. Takde siapa berani berjalan di tengah jalan walaupun seorang askar komando 69 sekalipun di ‘tengahari gehege’ orang Lipis kabor.

Kecak!

Jemir membuka pintu hadapan rumah. Takde siapa siapa di dalam rumah kecuali Si Tombong,kucing peliharaan Jemir sekeluarga.

Jemir menyeka air peluh yang berjera di dahi.  Dengan muka berlemin sebab baru balik sekolah dan kena berjalan kaki lebih kurang 14 tiang letrik, Jemir takde pikir lain dah selain air peti ais dan lauk pauk sampai tak muat tudung saji.

Jemir menghumban beg sekolahnya di penjuru bilik sampai ber’lekung’ bunyinya sebab didalam beg sekolah itu hanyalah spray warna hitam mati dan bukanlah buku report sains peka.

Sambil memecat seluar kaler hijau seluar budak sekolah menengah, Jemir menjilat bibir atas yang kering dia sampai ke tahap ada keras keras di permukaan bibir atas. Begitu power sekali Jemir haus hari tu.

Sekarang, yang tinggal pada Jemir hanyalah spender dan baju kemeja bertali leher tak berbuka habis. Lalu tanpa banyak songeh, dia menghempas badan di atas tilam nipis.

Tip!

Jemir menekan suiz kipas kotak yang diletak di atas lantai setentang dengan kiblat menggunakan ibu jari kaki.

Braaa.....

Kipas kotak volume 3 berbunyi gampang. Bunyi macam mesin rumput Pak Cik Bidin tukang kebun sekolah. Jemir membuka kangkang luas luas.

Braaa.....

’ Legaaaa...’.Bisik Jemir dalam hati sambil mata terpejam.


 catitkiri: cilake, gua lapo ni. Ko tak lapo?