Selasa, 26 Julai 2011

KUIH KOSUI

Tiba tiba gua teringat kes kuih kosui zaman gua sekolah dulu dulu.

Ah nantilah gua cerita. Gua nak melipat kertas soalan periksa P3 ni ha.

catitkiri: kepada student gua, selamat menjawab soalan seni. Ko jangan buat muka gampang!

Selasa, 19 Julai 2011

GUA BUKAN BIZI !!!

Gua bukan bizi. Di ulangi, BUKAN BIZI.

Kerja gomen ni mana ada bizi? Tak ada.....

Sori la pada pemanas punggung yang asyik tanya,

'bila nak update enrti'

'bila nak update entri'

Laptop gua crashed. Ntah apa sebab gua tak tahu.

Hah? Apa? Porno?

Huh, mungkin juga. Ni semua salah King Ery sebab bagi bang bus sampai 76 gig. Gua dah la tak khatam lagi.

Benda salah salah ni memang tuhan tak beri. Sekejap je dapat la celaka.

Ok, gua gerak dulu. Ada orang nak guna komputer buat print kertas periksa.

Sehingga berjumpa lagi...... Daaaaaa PLING! (hilang)

Jumaat, 8 Julai 2011

GEMUK ITANG

Di tempat kerja gua ada rakan sekerja. Biasalah. Mana mana opis pun ada rakan sekerja. Kalau kerja sorang sorang tu bukan keja di opis namanya, tu duduk kerja dekat kebun getah.

Banyak orang banyak ragam. Yelah, macam macam fiil boleh tengok. Ada hak mudah pening kepala la, hak kuat makan la, hak kuat pau rokok la dan bermacam macam lagi karenah. Yang kuat mengumpat tu, toksah kira lah. Masing masing kuat mengumpat termasuklah gua. Sedap jugak mengumpat ni sebenarnya. Hihihi.

Ok, sebenarnya gua nak mengumpat seorang rakan sekerja. Maaf lah kalau gua jadi makcik makcik sikit. Tapi sejak gua dah bercampur dengan rakan sekerja yang rata rata dah beranak ni, selera rock gua bertukar ke selera Sharifah Aini. Ceh.

Ceritanya bergini....

Semasa gua berjalan dengan anak murid gua yang menyokong kelab picisan Liga Inggeris, Manchester United   , tiba tiba opis gua menjadi crowded tak tentu pasal. Tapi takde la sampai lekat tak boleh sorong kaki. Stakat badan gua yang masih solid dengan seluar saiz 33 boleh lagi la nak mencelah sikit sikit. Gua berjalan biasalah, mesti nak kena gengster. Tangan kena huing sana huing sini. Tiba tiba....

Pub...

' Eh?' Kakak berseluar saiz 50 menge'eh' dan terlompat kecil.

'Er, sori kak sori' gua meminta maaf lalu berjalan pantas menuju meja.

Kakak berseluar saiz 50 pandang tajam tanpa mata terkedip. Gua buat buat baca Kosmo.

Dah tau badan besar yang ko pergi duduk tengah jalan tu buat mende? Macam la aku hadap sangat ke jubo ko tu. Dah la itang!

Peristiwa itu berhenti hari itu sahaja tanpa dibawa keluar masa pejabat.

* * * *

Hari hari lain kakak berseluar saiz 50 membuat muka gampang sewaktu berselisih dengan gua. Gua pun malas dah nak senyum yang pastinya takan berbalas.

Di meja gua berkerja, belakangnya adalah laluan untuk orang lalu lalang ke pintu utama. Alah kiranya belakang kerusi gua memang hip bila time nak punch card.

Tapi ada satu misteri. Tiap kali gua buat kerja boleh kata setiap hari kerusi gua rasa macam di tolak tolak ke depan. Selalunya masa nak balik dan masa nak datang kerja kerusi gua terbatuk batuk. (biasalahlah, the first man in but the last man out).

Pada mulanya gua buat tak pada dulu. Apa la sangat bagi gua setakat kerusi terbatuk batuk ni. Tapi bila dah kena tiap tiap hari gua dah rasa perkara ini dah menjadi penyakit yang perlu dibawa berubat. Lalu gua buka fail siasatan.

* * * *

Hasil siasatan...

Tiap kali penyakit tu datang mesti si gemuk itang lalu belakang gua. Dan tiap kali lalu belakang gua, mesti penyakit kerusi datang.

Lu orang dapat agak apa 'barang' yang buat kerusi gua berpenyakit? Lu orang dapat agak?

Jawaban: JUBO.....


catitkiri: Jawab dekat komen dengan bahasa Lipis.

Selasa, 5 Julai 2011

PELUDAH WARNA


Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya.

Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu.
Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.
Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

 A. SAMAD SAID