Isnin, 27 Jun 2011

MASUK HUTAN 2


Hari ini adalah bukan kali pertama gua buat perhitungan dengan alam. Bagi gua masuk hutan ni bukanya perkara yang boleh di buat main. Kena ada ilmu, kena baca bismillah dan kena pakai kasut.

Gua dress up macam biasa, baju barisan sama seluar budak PLKN. Kepala, gua kaver dengan topi ada cop ‘ Hari Keluarga PPRT’ taman perumahan gua yang dulu. Tak selera juga gua masuk hutan kalau topi pun ada cop dacing. Nampak sangat gomen nya.

Gua masuk hutan bertiga. Gua, Pak Busu sama Mak Busu. Hajatnya nak berburu ‘daging hutan’ sepeti kijang, kambing gurun, rimau, seladang dan burung kuang. Kalau setakat nak berburu babi hutan tak payah masuk dalam hutan, dekat Bandar Lipis nuh penuh tengah malam berbaring atas jalan.

‘ Busu, meknya bawok jala ni? Kabor nak pergi menengok jerat je.’ Gua sedikit pelik melihat karung jala yang berisi dalam raga motor EX5 plat terkini dengan tayar bunga tebal.

‘Saja je. Kalau tak dapat daging nanti, kita boleh menebor ikan buat lauk’ jelas Pak Busu sambil buat gaya menebar jala di atas jalan.

Setelah berjalan selama kira kira 40 minit, memang sangkaan Pak Busu mengena. Jerat terlepas. Patah tiga kayu sentap tu dikerjakanya. Bagi hemat gua, tak rusa, kijang saiz saiz tong dram aja yang boleh bawak lari umpan sepower ini.

‘ Kesan makan ade. Boleh terlepas pulak tu. Pukimok anak mok punya menatang’ Carut Pak Busu sambil mengesat peluh di batang gelugur.

Gua hanya mampu geleng kepala. Pak Busu keluarkan jala dari karung guni.

‘ Moh kita menebor’ jerit Pak Busu bersemangat.

Mak Busu yang diam dari tadi mula ligat terjun ke sungai yang berarus deras. Gua yang masih berdiri di tebing hanya memerhati keletah dua sekelamin itu meranduk sungai yang berarus deras.

Sungai tu punya lawa tak payah cerita la. Dengan air yang jernih dan batu kerikil sama sama menambah lanskap semulajadi sungai tersebut. Rugi juga tak bawa kamera seluar (SLR) Abezan. Sedap juga dapat snap gambar sini sana.

Dengan parang tersisip dipinggang dan bersusuk Melayu Pahang, gua terjun ke sungai macam Pandikar Idi Amin. Baru dramatic.

KECEBOR!!!

‘Jangan la buat bising. Karang lari ikan tu karang’ Sound Pak Busu antara dengar tak dengar.

Gua diam. Pak Busu melompat dari batu ke batu mudik ke hulu.

‘Hiap. Hiap. Hiap’

Pak Busu mengatur langkah di atas batu yang terceroking tajam.Tiba tiba.....

BRAAAA!!!

‘Addoooooo.....’

‘ Kenapanya Busu?’

‘Takde mende’ Jawab Pak Busu acuh tak acuh. Bajunya lencun basah.

Gua perati macam ada benda yang tak kena dengan Pak Busu ni.  Tebaran jalanya dah lain macam. Mukanya dah lari tune. Gua terus meranduk sungai sambil mengincah air.

‘ Aok baik baik sikit berjalan atas batu tu, perut Pak Busu ni dah pedih bercalor jatuh atas batu ni tadi’

Gua buat buat muka steady. Tak berani juga nak gelakan orang tua dalam hutan. 

Selasa, 21 Jun 2011

Khamis, 16 Jun 2011

PUNIR

Di dalam kelas gua mengajor, hanya terdapat kira kira 17 pelajar tingkatan empat. 3 Melayu, sorang India dan selebihnya Cina. Muhibah sungguh.

Gua mengajar subjek paling killer dalam kehidupan bebudak menengah atas. Hanya orang orang yang killer boleh mengajar subjek yang killer. Sungguh.

Tapi bukan itu yang gua mahu cerita. Bukan tentang subjek killer yang killer. Bukan juga pasal gua ini seorang killer dalam pasukan sepak takraw zon Sungai Kerpan. Bukan.

Seorang budak lelaki bernama Punirswaran. Orang banyak menggelarnya Punir. Seperti yang diberitahu, dia seorang sajalah yang budak India nya dalam kelas killer gua ni.

Punir seperti disisih. Kerana dia seorang sahaja yang berkulit 'killer' gelap. Jalannya terhincut hincut. Gua saspek kakinya cagu.

Tadi, semasa gua mengajar subjek killer, gua suruh murid murid untuk membuat beberapa buah group. Punir berada di dalam group killer bagi hemat gua. Kerana rata rata budak di dalam group itu killer.

Tiba tiba ada perkelahian mulut.

'Punir! Lu kan manyak busuk tau. Duduk sanalah! Olang keling manyak busuk' kata seorang budak paling killer dalam kelas gua.

Lalu gua rasa bertanggungjawab walaupun sebagai cikgu partime yang killer.

' HEY! You cakap baik baik ha. You mana duduk (rumah) ? gua bersuara parau. Lu killer tak killer. Dengan gua jangan main main. Dekat luar sekolah gua boleh cari.

Budak tersebut terkulat kulat dan kanyo dimarahi gua. Punir hanya tertunduk diam.

' Punir, mari duduk sebelah saya'

Gua berlembut. Jarang gua berlembut dengan orang banyak kecuali dengan makwe makwe.

Selasa, 14 Jun 2011

BERKIRA KIRA

Sekarang ni gua dah boleh start dah nak beli seluar slack kain licin sama kemeja lengan panjang. Kasut kulit hitam tak payah beli. Memunah duit. Kasut Crock abah gua muat lagi rasanya.

Tapi masalahnya, tuck in. Dah dekat 3 tahun gua tinggal scene tuck in ni. Apa pula cakap member member gua kalau gua tuck in?

Takan gua nak jadi macam Onizuka? Apa pula cakap pengetua? Apa pula cakap member member abah gua?




power juga kalau boleh dress up macam ni

Update: Lupa, gua kena beli pen merah sebatang. Baru sedap nak me-right buku budak.

Isnin, 13 Jun 2011

Ahad, 12 Jun 2011

AMBIK KO

Ada beberapa orang yang sedang berkelahi. Ada orang Gomen, ada orang Anuar. Entah ke butir apa yang diorang cakapkan gua pun tak faham. Cakap pakai boo saja orang Penang panggil. Tapi ada la sebut pasal 'naik harga' dan 'subsidi'.


 Ada yang cakap orang putih, dan ada yang berbahasa. Tapi sebetulnya, gua dapat aim sesetengah daripada mereka (bukan semua) hanyalah ingin tunjuk yang diri mereka pandai, cerdik dan hebat dengan hujah hujah berbahasa Inggeris. Kononnya jawapan mereka lebih tampak educated di dalam bahasa itu. Tapi isi entah kemana, grammar entah kemana.


Terus gua balas sambil karate papan kekunci. TAA!




salam. Saya rasa terpanggil untuk melontar komentar ini. Sebelum itu, biarlah saya katakan yang saya ini bukan pro-kerajaan mahupun pro-pembangkang. pro-Lipis mungkin. Saya di pihak neutral. di sini saya nak ajak kamu semua supaya berfikiran realistik. ya reaslistik. Saya pun pengguna petrol dan mendapat subsidi minyak. Tapi saya hanya guna motor. Kerajaan telah menanggung kos ini saban tahun. Namun, cuba kita fikirkan, berapa peratuskah pemberian subsidi ini betul betul kena pada golongan sasar? Dan di Malaysia, adakah orang miskin (golongan sasar) ini pakai kereta turbo, mercedes, bmw, perdana dan lori? Rata rata mereka pakai motor EX5. Sebaliknya, dengan hanya berplat dan berpelekat khas di hadapan kereta, mereka (golongan bukan sasar) tidak perlu bersusah payah membayar petrol walaupun telah diberikan subsidi minyak. Apa kata, kos subsidi minyak ini, kita laburkan dalam pemberian biasiswa. Yela, nak dapat biasiswa kena tunjuk slip gaji ye dak? Dan saya yakin seratus peratus hal ini akan dapat ditujukan pada golongan sasar jika semuanya telus. Ya, TELUS. Sebab itulah rata rata anak orang kerja Petronas dapat biasiswa Petronas dan belajar di UTP. Sebab tak telus. Kita tak mahu yang kaya lagi raya, yang miskin makin rikin. Kita bukannya India dan Indonesia. Dan dengan biasiswa atau lebih tepat ‘elaun minyak’ ini, dapat lah kita kurangkan aktiviti penyelewengan subsidi minyak yang mana melibatkan tak kira orang pembangkang mahupun orang kerajaan. Kalau ada penyelewengan juga dalam ‘elaun minyak’ ini, senanglah pembangkang nak tuduh orang kerajaan. Kikiki. Dah la, saya rasa nak lesing je kepala kamu semua sebab asyik berkelahi aja. Tak bawa apa apa penyelesaian. Yang bawa penyelesaian adalah jalan penyelesaian. Perangai macam Mesir. Lempang karang, bisu!


-Ini jawaban gua yang paling solid. Payah juga nak explained pada orang yang malas membaca ni.  


Klik SINI untuk lu lebih faham.