Khamis, 30 Disember 2010

DARI BUNG KARNO


Gua tak berapa cukup patriotik.
Tapi gua bagi tepuk jugak la. POk POk POk


Menang piala kecil pun, piala jugak.

Israel ada?

penyokong depan: aouk aouk ! ! !
kredit semuthutan

Selasa, 14 Disember 2010

KICAK!


  1. Harga petrol naik.
  2. Harga gula naik.
  3. Harga kacang soya tak naik.
  4. Harga kicap apehal pulak naik?


    Gua mula jadi terkedu dan tak percaya. Semalam beli kicap botol kecil kena dekat 4 ringgit setengah.

    Gua ingat kena tipu. Sampai bertaki baik punya dengan itu cina.

    Cong ceng cong ceng!

    Pung pang pung pang!

    Keputusanya gua malu.

    Itu baru saiz kecil punya harga. Kalau saiz besar macam mana?

    'Buat memunah duit je beli kicap ni.' Bisik gua dalam hati.

    Sekarang gua pakai kicap jenama Tesco je. Murah sikit. Baru 2 ringgit lebih.

    Sedak tak sedak lain cerita. Janji dapat makan kicap.

    Mak gua ada marah, sebab adik beradik kami makan nasi lemak Zedah pun dengan kicap.

    'Lah! Kacang soya!!!'

    Kepada adik beradik gua yang nak balik ke rumah nanti, mak gua ada pesan.

    'Datang sini kalau nak makan kicap, beli sendiri. Kalau tidak, no kicap kicap!'

    ini faveret keluarga


Isnin, 13 Disember 2010

ROAD BULLY


KRINGGGG


 

Gua tengok jam dah pukul 6. Tepat pukul 6. Gua mengeliat malas nak meregangkan urat saraf.


 

Uuurrrggghhhh... TANG!


 

Gua terterajang kepala katil pasal gua tidur tebalik. Capai tuala di kepala katil guna kaki, gua bingkas bangun pergi mandi.


 

BRA...BRAA...BRAA...


 

Bapak sejuk mandi pagi. Rasa macam mandi ais. Tak pernah pernah gua mandi pagi pagi masa cuti sem. Gua rasa gua agak kemas pagi tu. Dress up baju kolar dengan seluar orang bawak pergi mancing. Gua pekena milo segelas lepas tu gua terus capai kasut.


 

Pada hemat gua, masih terlalu awal untuk gua ke dewan peperiksaan. Baru pukul 6.30, nak kena sampai sana pukul 7.30. Perjalanan gua pula hanya memakan 20 minit dalam kelajuan kadar biasa. Jadi, gua buat buat steady drive kereta. Slow slow siput orang kata. Range dia lebih kurang 60-80 kilo macam tu la kadar kelajuan masa tu.


 

Angin pagi bergitu nyaman. Gua buka tingkap separuh. Bagus orang kata hirup angin pagi ni. Hidung gua bagi kembang sais XL.


 

Haaaaaaaaaaa........


 

Sedap betul. Gua rasa gua la pemandu paling sopan pagi tu. Jari jemari gua teritip halus di hujung stereng. Bahu kasi naik. Badan tak bersandar.


 

Gua buka radio. Tak pasal pasal gua jadi termenyanyi.


 

' please, please, please kamu jangan nakal....'


 

WACHA!


 

Gua karate stereng. Hilang terus jiwa rock Kuala Lipis gua. Faking!


 

Tiba tiba sebuah kereta myvi pancung kereta Saga turbo gua. Gua jadi hangin dan terhoyong hayang. Tercarut carut kecil gua seketika. Lalu, pemanduan gua terus berubah jadi ganas. Siku mula terkeluar dari tingkap!


 

Gua mula mengejar guna gear 3 saja. Tak sampai 2 tiang gua pintas balik myvi kurang ajar itu di Bukit Sarang. Sambil memotong gua bakar bakar dan mengunakan body language seorang pembuli jalanan.


 

Dalam amatan gua, gua perasaan dia dress up ala ala cikgu. Baju kemeja lengan panjang cokelat berseluar yankey. Rambut sikat tepi dan gua rasa berkasut kulit hitam tajam ke hadapan. Gua memang aim muka dia kalau kalau terjumpa dekat traffic light nanti dekat bandar.


 

* * * * * *


Gua masuk ke perkarangan dewan peperiksaan dengan jiwa terbakar dan siku terkeluar.


 

BAAA!!!


 

Gua tutup pintu kereta turbo kasar. Masuk melalui pintu belakang, gua pandang bengis pada sesiapa yang pandang pandang gua. Dua tiga orang terus pandang bawah bila gua jegilkan mata gua yang bersaga.


 

08:00



' peperiksaan boleh di mulakan sekarang '


 

Gua mula menjawab dengan konsisten sampai terlupa baca bismillah. Ada tiga empat orang pengawas yang bertugas merayau rayau serata dewan.


 

Prap...prap..prap..


 

Boleh gua dengar dengan jelas derapan kaki seorang pengawas peperiksaan lalu lalang berhampiran gua. Gua mula jadi pressure dan saiko. Rasa macam nak slek jer kaki dia bila lalu dekat meja gua. Pengawas tak pengawas.


 

Perap..perap..pap!


 

Gua angkat muka. Gua jegilkan biji mata. Tiba tiba air muka gua berubah. Tak jadi nak bengis. Gua pandang atas bawah pengawas lelaki tersebut. Rasa macam kenal.


 

'Oooh... awak lah yang naik kereta Saga dekat Bukit Sarang tadi ya?'


 

'The hehe heee....'


 

Gua hanya mampu tersenyum dalam nada yang parodi.


pow pow pow!

Rabu, 8 Disember 2010

REBIU BOLA SEPAK PIALA AFF


dia lahir di Tanjung Karang ya Achenk


Semalam hujan lebat sampai ke Palembang. Gua, abah gua, mak gua duduk depan TV1 tengok bola. Malaysia lawan Laos. Abah gua macam biasa, seat paling mahal sekali, meniarap depan tv sambil kena urut kaki.


 

Separuh masa pertama

PRIIITTTT!!!!
Sepak mula bermula.


Minit ke 4' Amri Yahyah tanduk nipis. Satu gol buat Malaysia.

Abah: Tak lama la tu karang. Kejap lagi kena gol la.


 

Minit ke 7' penyerang Laos tanduk padu. Satu gol buat Laos.

Abah: Haa, kan abah dah kabor tadi.


 

Minit ke 14 game terlalu perlahan. Rooney Kelantan lebih suka menyepak ke langit. Mak gua tertidur atas sofa.


 

Minit ke 34' Mahali Jusali cross pass ke Kunalan. Bola terkeluar padang.

Abah: Passing lebih ke semak.


 

Minit ke 40' Amri Yahyah taping bola ke gawang Laos. 2 gol untuk Malaysia.

Abah: Hehee... (senyum nipis)


 

Separuh masa kedua

Hujan makin lebat di Palembang. Kedua dua pasukan bejeruk basah kuyup.


 

Minit ke 54' kapten Malaysia, Syafiq Rahim lebih banyak bernafas ikut mulut.

Abah: Macam hilang punca pulak dah Malaysia ni. Main slow jer.


 

Diberitakan Thailand mendahului dengan 1 gol. Abah gua mula panas punggung.

Abah: Kalau Indon kalah, tak lepas la kita ye adik?


 

Minit 70' lebih, Amirul Hadi menyumbat leret bola ke penjuru kanan gol Laos. Hasil kesilapan pertahanan mereka. 3 gol untuk Malaysia.

Abah: Gol weh kite, gol lagi. Hahaha. Dah tak menjadi dah rambut merah budak ni kene air hujan.


 

Minit ke 70' lebih juga gol oleh Rooney Kelantan. Mirip gol ke 3 malaysia, hasil tampanan tak kemas bek kiri Laos. Gol ke 4 buat Malaysia.

Abah: Sedap pulak game malam ni.


 

Hasbullah Awang lebih banyak merepek dan melalut. Asyik tersalah cakap jer. 'Malaysia 3, Laos 4'

Abah: Marah la di orang Laos cakap dia tak menyumbat gol langsung. Dah nyanyuk dah orang tua ni gamaknya.


 

Minit ke 80' diberitakan kedudukan Thailand-Indonesia seri. Penalty diperoleh Indonesia.

Abah: Bambang tu sapa?


 

Minit 90+' gol lewat permainan hasil rembatan kaki kiri pertahanan Loas. Gol sendiri. 5 gol buat Malaysia.

Abah: Lucu la aok ni. Keh keh keh. (sambil menuding telunjuk ke kaca tv)


 

Malaysia menang bergaya dengan membelasah Laos 5-1. Di tepi padang, Arsene Wenger Malaysia terjun tiruk tanda girang. Pasukan negara layak ke semi. Indon tundukan Thailand 2-1.

Trimas ya Bambang!