Sabtu, 30 Oktober 2010

Malam Jumaat Keliwon!


Pada suatu malam, Kamal yang baru sahaja sampai ke bandar Kuala Lipis dengan menaiki keretapi telah ditegur oleh seorang seorang pemandu prebet sapu.


 

"Aok nok balik ke mana?"


 

"Koyan." balas Kamal.


 

"Weh, jauh het. Kala 20 hinggit buleh?.. Pasei aok sorang jer.. Keh balik ke sini pun karang kosong jer van keh…."


 

Kamal tiada pilihan. Malam dah semakin larut. Dah pukul 12.30 tengah malam. Bas pun tiada lagi. "Hmm.. Buleh la, Pak Cik.."

Lalu, pakcik kereta sewa itu pun menghidupkan enjin van.


 

Tas!

ZA..ZA..ZA...ZA


 

Maka mereka pun memulakan perjalanan. Kamal mengambil tempat duduk belakang. Sepanjang perjalan yang sunyi itu Kamal dan Pak Cik itu tidak langsung berbual. Masing-masing mengelamun sendirian. Kamal memerhatikan Pak Cik itu seolah-olah mengantuk. Bimbang pula Pak Cik itu tertidur ketika memandu.


 

Tergerak hatinya untuk berbual-bual dengan Pak Cik itu untuk menghilangkan mengantuknya, seraya menepuk bahu Pak Cik itu. "Pak Cik…!" kata Kamal.


 

"B*****, C*****, Aok, Jatuh, Tekejut… Hantu.. Setan. Ghimo Akor." Jerit Pak Cik tersebut sambil mencarut-carut dan vannya terhoyong-hayang hampir terbabas ke bahu jalan. Pak Cik itu terus memberhentikan van.


 

Keadaan menjadi sunyi sepi kerana kedua-duanya tergamam. Yang hanya kedengaran hanyalah bunyi kipas enjin van.


 

ZA...ZA...ZA..ZA


 

"Lain kali aok, jangan la buat gitu lagi.. terkeranjat keh ni tadi…" Pak Cik bersuara.


 

"Mintok maah, la Pak Cik… saya tak sangka la pulok Pak Cik buleh terkejut sampei gitu sekali…" Kamal membalas.


 

"Takpe la. Bukan saloh aok pon. Mende baghu ni la keh mbawok Prebet Sapu ni lepaih keh pencen. Dah 25 taun keh njadi drebo, takde la terkejut sempei gini me…." Kata Pak Cik itu.


 

"Ooo.. Pak Cik keje mende dulu?" Tanya Kamal.


 

"Bawok Van Jenazoh. Baru bulan lepas berenti" kata Pak Cik.


 

"Ooo.."


 

"Yang aok ni kerje mende pulok?"


 

"Saya tak kerja dah pak cik"


 

"Lah meknye? (laa.. kenapa?)"


 

"Saya la yang yang pak cik bawak bulan lepas. Arwah Kamal...!!!"


 

ZAaa...ZAaa...ZAaa...ZAaaa...

Tas!






Catitkiri: okeylah, cerita yang sebenarnya gua ceduk dari sini.

Rabu, 27 Oktober 2010

Sekuel METROPO-LIPIS-TAN


sekali lagi gambar ini digunakan

TANG TANG TANG TANG

'Alah lampu merah la pulak. Gampang betul'

Gua cuba mengomel kerana pecutan tenggiling hitam gua mula menurun.

'Motor ni kalau naik berdua ginilah gayanya'

Gua cuba perlahankan volume suara ke tahap 1. Takut Fahmi berkecil hati. Tiba tiba mata gua tertancap pada sebuah tenggiling berjenama nasional mirip member sejawatan gua dahulu.

'Eh Boy, aok kerja di mana sekarang? Pakai semat semat gaya orang kerja bank.'

TANG TANG TANG KELENTANG

'Haaa?'

Boy jadi tak dengar sebab bunyi ekzoz membingitkan telinga.

'Aok kerja di mana sekarang?'

'Majlis!'

'Owh'

PRAAAUUUUUWWWW.......

Gua dan Fahmi terus memecut meninggalkan pekerja Majlis Daerah Lipis (MDL) itu. Gua mula jadi tersenyum senyum.

Selasa, 26 Oktober 2010

Epic-CINTA STELETA

ini mungkin watak utama

Adanya cerita ini bukanlah ditokok tambah, apatah lagi direka reka. Biarkan sahaja, sahaya, seorang penglipur lara ingin tunaikan cerita. Sahaya, penglipurlara, bernasihat melalui cerita, bertegur melalui cereka. Maka, biarkan sahaja.


Di dalam sebuah kehidupan di lopak pensil, hidupnya alat alat tulis yang bersejahtera. Adanya mereka adalah berlapan sekeluarga. Satu kepala dan 7 anggota. Biarlah si kepala bergelar Pembaris, titah mengukur dan menilai setiap garis harafiah dan harmoniah anggotanya. Manakala, di sebelah kanannya, tersudut permaisurinya, cik Tolok Jangka, yang adanya pedas dan punya bisa di hujung mata. Maka terlahirlah tiga putera dan tiga puteri hasil perkongsiannya. Adanya si Gunting, Pemadam, Pensil 2B, Pen, Pengasah Bercermin dan Pisau Lipat.



Adanya diperkhabarkan kehidupannya yang bersejahtera, tetapi tidaklah pula tiada sengketa. Sedangkan lidah lagi tergigit. Si Pensil 2B dan si Pen tidaklah sekacip yang dijangka. Adanya Pensil 2B bersikap cengenging, manakala si Pen perengus sifatnya. Maka tidak sekacip dan seromalah keduanya. Tetapi sudah menjadi adat berkeluarga. Masakan putus air dicincang?



Hanya pada si Pengasah Bercermin jugalah tempat si Pensil 2B mencurah rasa. Tidak hairanlah banyak yang zahir mahupun batin diketahuinya. Adanya, tidaklah pula dapat sahaya ceritakan permainan si sulung Gunting itu dan si tengah, Pemadam itu. Dan apa pula jadinya si bongsu? Pisau Lipat itu? Tungguuu....hehehehe



Bersambung ke babak 2...

Jumaat, 22 Oktober 2010

BLUES METROPO-LIPIS-TAN




Ada la lebih kurang dalam pertengahan bulan 10 ni gua balik ke kampung gua, err maksud gua kampung saya, Kuala Lipis- sebuah daerah metropolitan. Bukan Kg Gua, sebuah kampung yang juga terletak dalam daerah metropolitan itu.

Dari selalu naik bas dan berkereta, gua tukar selera naik keretapi. Mujur mujur gua dapat makan nasi kerabu budak Kelantan itu hari. Cilakak!

Dalam berseluar padu dan berjiwa seni, gua stand by dekat stesen lebih kurang pukul 1.00 tengah hari. Gua perhati, banyak kereta tesekat dalam lalu lintas daerah metropolitan itu. Pada gua, tak pernah pernah Lipis jadi jam sampai ke tengah hari. Tak silap gua masa masa pick hour jer. Itu pun pada sesetengah spot.

'Lipis dah banyak berubah' getus hati gua sambil mengusap janggut janggut nipis.

Dalam pada jiwa bercelaru, gua cek in rumah gua dekat Taman Pertama. Ya Taman Pertama, bukanlah bererti taman itu mula mula sekali diduduki atau dibina di daerah metropolitan itu. Tetapi bagi hemat gua, nama Pertama itu sendiri mempunyai sentiment 'market' dalam taktik perniagaan Jay Phi Tong.

'hai Aming, baru balik? Aok cuti ke?' sapa jiran Abah gua, Pakcik Sahpri

'baru je balik ni pakcik. Pakcik ape kabor? Fahmi ada balik?' sambil salam.

'Baik. Die ada di dalam. Tido agoknye'

Ha yela, bio(biar) la nanti petang kome jumpe. Saye masuk dulu pakcik!'

TIK TOK TIK TOK...

Gua tak jadi nak tidur. Gua text Fahmi ,

'dengar aok ade di sebelah...karok jom karok...'

'jom'

VROOOMMMM..... Gua dan Fahmi pecut ke K-ZONE!

***

Fahmi menyanyi memang menjadi jadi dengan suaranya yang sebu dan berdengung. Gua menyanyi jadi entah ke apa apa. Suara Hattan jadi ke suara Hattan sangat, suara Awie jadi ke suara Awie sangat. Gua mula jadi serba salah. Maaf Hattan. Maaf Awie.

Tiba tiba muka Fahmi jadi kanyo di kaunter pembayaran. Fahmi mula gelabah puyuh sebab tak cukup duit nak bayar karaoke. Gua pula tak faham kenapa dia pula beria ria yang nak payung, padahal gua yang ajak tadi. Tapi gua buat buat tak peduli.

'alah aku lupa la pulak, aku ada sepuluh ringgit je.ko ada lagi 2 ringgit?'.

'Hiiee ko ni. Nah sepuluh, itu pun duit nak topup kejap lagi'

'alah nanti la aku draw duit kat BSN kejap lagi'

***

Gua parking betul betul depan BSN. Fuh ramai betul beratur dekat ATM. Semua awek awek belaka. Dress up bukan main lagi. Macam dah awek belah Kolumpo. Gua jadi panas punggung duduk atas motor. Ada dua tiga awek daring lain macam pada gua. Terus gua tanggal helmet, touch up rambut dan seraya berkata.

'Lipis dah banyak berubah'

Jumaat, 8 Oktober 2010

BERAKHIRNYA SEBUAH PERJALANAN

Sg Petani: 2009-2010

Berakhirnya sebuah penantian, berakhirnya sebuah kisah epik perjalanan seorang Aron. Apa gila tiba tiba nama gua jadi nama serupa yahudi? Phui! Sumpah bukan gua yang letak nama tu. Tak ekselen langsung! Tak Islamic! Gua ingat gua nak letak nama arab arab la sikit, Armand Yahya ke, Mahmoud Ahkmadi ke, Jose Maurinho ke, tak pun paling kuat gua pilih Nik Aziz! Cey cey cey!
Lama jugak gua duduk kata atas sana. Err maksud gua, dekat utara, dekat Sungai Petani. Ada la dekat dekat sama dengan nak menyetat enjin bot abah gua. Bila gua pikir pikir balik, stroke kehidupan gua ada juga lari tune dia. Tapi biasa la, takan gua nak jadi seperti dahulu beb, takan gua nak jiwa jiwa remaja lagi. Sekarang gua pun dah rasa macam nak dewasa dah. Dah boleh bawak mengundi orang kata. Cey cey cey!
Daripada tak pandai main gitar gua dah boleh duduk semeja dengan Slash dan S.Atan. Dari pada rambut beruban gua dah pandai rambut berkuning. Daripada seluar kecik bawah gua dah pandai pakai seluar straight cut. Daripada hensem gua jadi lagi hensem. Cey cey cey!
Herm, banyak kenangan suka duka gua kat sana. Tapi gua bukan nak tokek la, orang Kedah memang baik baik. Tak tipu. Gua sendiri sebagai outsider gua rasa. Diorang memang senang nak ajak bersembang, kadar penerimaan kepada orang luar memang tinggi. Tak macam sesetengah tempat kat dalam Malaysia ni sendiri.
Walaupun gua sendiri bukan orang Kedah, tapi kadar ke-fluent-an gua cakap slanga utara memang tahap tinggi. Sebab tu gua senang jer in dengan diorang diorang ni. Memang orang Kedah ramah tamah, tengok saja Kak Zee, baru jer kenal 2 minit terus dah beborak macam dah kenal 2 tahun. Siap tanya pasal mak abah gua sihat lagi ke tidak di kampung nuh.
Gua sendiri tak lupa jasa member member gua yang banyak kali asis gua masa gua susah. Terima kasih Faiz John, Izzati Munawwarah, Hazamin, Botak, Crocs, Arip ‘pelak angkat sat’ dan jugak member gua di luar Kedah, Tok Ngulu, Syawal Teddy,Amin, Mamu, Hisyam, Achenk dan banyak lagi. Sori la kalau gua tak sebut nama sapa sapa, tapi tangan gua dah lenguh ni, gua menaip sambil meniarap tau tak?
Kepada lu all gua ucap terima kasih banyak banyak sebab banyak tolong gua dan gua mintak sori kalau gua ada pasal dengan lu all semua. Babi touching! Cey cey cey!
Tak. Bukan. Bukan gua tak suka duduk sini. Betul orang Kedah semua baik baik.Tapi gua dah serik. Gua serik tau tak? Tiap kali nak balik Lipis, muka gua jadi belemin duduk dalam bas lama lama.  Belemin tu boleh membawak kepada buruk rupa! Phui!
 Gua harap 2015 akan sempat gua kecapi. Masa tu tiap tiap hari gua boleh berulang ke Kedah pasal Lipis International Airport (LIA) yang tengah buat sekarang ni dah betul betul siap. Cey cey cey!

 cey cey cey!

Isnin, 4 Oktober 2010

MASIH SEMPAT

WOOFF WOOFF!!!

Sory la geng dah sebulan tak update. Bukan apa, gua bizi sikit buat ibadah ibadah lepas bulan puasa ni. Tak menang tangan dibuatnya. Aish.....


sempat lagi kut...
 SELAMAT HARI RAYA!!!

catitikiri: gambar songkok dah memadai, gua tak sempat nak dress up penuh.