Selasa, 27 Julai 2010

KISAH EPIK ISTANA

'Beta dah lama tak dengar cerita yang best best. Boring pulak duduk dalam istana sorang sorang. Nak cari cikaro, dah takde spirit. Nak lepak mapley tak boleh kena asap rokok pulak. Herm maklumlah, dah tepok...... ' keluh King Howard Ismail. Baginda seorang sultan dalam sebuah negeri yang diberi nama, Negeri Pasir Berdengung. Sejak kematian Queen Sharifah Aini, life King Howard Ismail dah macam takde life. Sunyi. Sepi.

'Ampun Tuanku, apa kata kalau kita adakan acara "Banjingan Terpilih" mengikut tema'. Cadang Datuk Pasola pada sultan. Dengan berbaju batik kuning bercorak rebung, beliau tampak yakin bahawa cadangannya akan diterima.

' err, tapi bagaimana datuk menteri?' King Howard Ismail garu kepala yang tidak gatal.

' bergini, minggu ini kita panggil seluruh rakyat jelata yang mana bijak pandai datang mengadap. Kita adakan kuiz matematik, algebra, theorem phantagoras, indeks serta ilmu alam dan manusia bagi menguji kebistarian mereka. Siapa yang didapati berjaya melepasi saringan saringan tersebut, kita akan jadikan dia sebagai penasihat istana. Amacam tuanku?' sambil mengangkat angkat kening. Tanda ekselen.

' tapi bosan la, macam dalam cerita P.Ramlee jer cadangan ko nie, dah la nama pun ko pakai nama Pasola. Nanti orang ingat penulis blog ni jenis yang plagiat pulak. Herm, tapi ok jugak la. Biar aku oter sikit. Kita cari orang yang paling malas. Amacam?' Sambil angkat angkat kening jugak.

'cuntaaaa....' Menteri Pasola angkat ibu jari sambil terjelir lidah. Berair biji mata Menteri Pasola.

*****

Maka besoknya acara "Banjingan Terpilih" diadakan. Setelah semboyan berbunyi, hanya 4 orang sahaja banjingan banjingan pemalas yang berani datang mengadap.

PRAM PAM PAAM...

Banjingan 1

'assalamualaikum tuanku. Nama patik Akob. Patik memang malas sekali dalam family patik. Patik akan biarkan orang gaji patik buat kerja sorang sorang. Patutnya patik kemas la lebih kurang, tolong sikit sikit ke. Amacam tuanku, pemalaskan patik nie?'

Tuanku jebik muka. Next!!!

Banjingan 2

Tiba tiba datang seorang berguling guling masuk mengadap. 'ceh ada ker macam tu gaya pemalas. Ini patik, the King Of Malas datang mengadap. Patik punya malas memang king orang kata. Semua benda yang patik buat semua dengan berbaring. Makan baring. Minum baring. Berak baring. Tidur pun baring. Hah, sekarang mengadap pun baring!'

POW!!! King Howard Ismail tak cakap banyak terus terajang King Of Malas masuk dalam tempayan. Next...!!!

Banjingan 3

'Itu king pala hotak punya tuanku. Ada ke mengadap beguling guling. Tak senonoh betul. Ini patik, Sang Kelembai. The Master of Malas. Patik punya master memang takde siapa yang berani celen. Hatta King Of Malas tadi tu pun. Patik punya malas dah tak dapat dibendung. Dah capai tahap kronik. Nak makan pun patik suruh orang lain tolong kunyahkan. Pastu patik telan jer. Senang sikit.' Dengan yakin open story. Dia yakin dah dia bakal jadi juara. Bakal penasihat istana.

King Howard Ismail teguk air liur. Rasa rasa macam dah jumpa dah yang super duper pemalas dalam negeri ni. Oops terlupa, masih ada seorang lagi peserta tak masuk interview. Maka calon yang penghabisan pun tiba...

PRAM PAM PAAM...

Banjingan Last

Sekonyong konyong datang seorang kutu kerempeng mengadap sambil terdengkot dengkot mengesot.

Sambil mengaru garu leher yang tidak gatal, beliau seraya berkata....


 

' herm....patik nak cerita pun malas....'

9 ulasan:

•myraSHJ• berkata...

haha,GILA !
kutu slim yg inesen !

adek dah besar berkata...

hahaha...
sungguh cilaka!
bagaimana story gua?

izzah berkata...

yg last tu mmg pemalas!!
bajingan btul..
haha..

FeeQa berkata...

shial, yg no 4 terbaekkk :D

cena berkata...

......

adek dah besar berkata...

cena?? who are u?
keroro gunzo?
DENG!

nadirah_nor berkata...

aku nk komen pun malas..-_______-"

afzan berkata...

soya sungguh cerita ni..

adek dah besar berkata...

soya bedoza....
haaa amacam??