Ahad, 11 Julai 2010

Hamid seorang Gurkha- sebuah NOVEL

Hamid buka mata. oh sudah pukul 6.30 petang. sedap betul Hamid tidur petang tu. cadang nak bangun pukul 5, layan spongebob dekat TV9 sepam. tapi petang tu Hamid menyasar sejam setengah.

dengar kata malam ni ada game sedap. Hamid bingkas pakai jersi Spain yang dah 3 hari dia hanger pada almari zip. Hamid capai seluar jeans biru yang ada tulis '501 straight cut'. itulah satu satunya seluar panjang yang Hamid ada setakat ini. cadangnya nak pakai short kuning bundle dengan stokin panjang. tapi Hamid pikir balik tak senonoh pula orang kata kalau setakat pergi tengok bola tapi dress up macam Subkhidin Mohd Salleh. jadi, dia sarung saja seluar yang tersangkut pada paku besi pintu.

mandi tak mandi belakang kira. Hamid tak sembur deadoran sebab bagi Hamid dia lebih suka yang natural. rambut, Hamid kibas kibas pakai hujung jari. setelah Hamid rasa dia cukup kemas, Hamid sarung selipar menuju ke tanah. Hamid menapak ke rumah Pian. sebab rumah Pian satu satunya yang ada stesen TV berbayar dalam kampung dia. jarak rumah Pian-rumah Hamid adalah lebih kurang sepuntung rokok surya.

sepanjang perjalanan Hamid makin membara nak tengok bola. lebih lebih lagi apabila seteru utama Hamid, Sarip pakai baju T-shirt jabatan pertahanan awam. Sarip sokong Belanda malam tu. Hamid memang tak berapa in sangat dengan si Sarip. sebab dulu masa kecik kecik, Sarip selalu diberi watak suami masa main pondok pondok manakala Baidura, kekasih hati Hamid jadi isteri Sarip. watak yang pakage untuk Hamid hanyalah sebagai seorang pencacai.

Hamid tak jalan dulu. bagi Hamid, dia lebih rela lambat sampai dari jalan saing dengan Sarip. Hamid lepak sekejap pada simen kalbert tepi parit. lagi pun lambat lagi kick off. getus Hamid.

Toing!!! toing!!!

mata Hamid tertancap pada seekor katak hijau dress up orang kerja bank. berjam tangan. katak tersebut melompat lompat akrobatik depan Hamid. kadang kadang katak tersebut siap shuffle shuffle lagi depan Hamid. seolah olah menganjing Hamid sebab ada hati nak sokong Espana walhal seorang kaki bangku.

Hamid ketap gigi. geram. mahu sahaja dia menyepak laju laju amphibia tersebut. Hamid lincah bangun. tetapi katak yang berkemeja putih itu bingkas melompat lompat melarikan diri. Hamid kejar.

Toing toing

pelepup!

katak hijau dress up orang kerja bank terjun dalam parit menyelamatkan diri. akibat momentum yang padu, dan konsep fizik inertia, Hamid gagal mem'brek'an diri lalu ikut sama terjun ke dalam parit.

POW!!!

air parit berkocak. berombak sampai ke tebing. keladak hitam naik ke permukaan parit. dasar parit menjadi pekat hitam. gelap. Hamid jauh tenggelam dalam perut parit.


pelup...pelup..pelup...


Hamid buka mata. masih lagi gelap. Hamid mula panik. dengan tenaga bujang yang masih ada, Hamid buat kuak kupu kupu naik ke permukaan.

BUUUSSH!!!

Hamid pandang sekeliling. nampaknya dia berada jauh dari tempat dia kejar katak tadi. jauh dari kampungnya. apa yang pasti tempat itu benar benar asing bagi Hamid.

Dimanakah Hamid? Apakah yang bakal terjadi selepas ini?

bersambung.... (klik sini)

7 ulasan:

Myaa berkata...

masok keynote la

adek dah besar berkata...

keynote??
apa itu??

Myaa berkata...

lupe ko ddok hostel x tgok tv
ala cite kat esro ria yang carik komposer 2

adek dah besar berkata...

hampeh!
besok aku kol astro suruh pasang piring dekat malinja!

•myraSHJ• berkata...

sound efek mmg taleh blahh a aron !!

mcm cite katun,tapi aku suka

DOLCEshasha berkata...

dramatic doe sbb sound efffect mmg tak boleh blah . hahha

adek dah besar berkata...

hahaha.... ntah bila aku nak sambung aku tak tau lagii..
idea tak mari..