Jumaat, 30 Julai 2010

HAMID SEORANG GURKHA 2

-Pak Hamid- 
bukan watak cerita
gua saja letak, bagi up sikit cerita ni


Kepada sesiapa yang baru saja layan siri Hamid Seorang Gurkha ini, sila baca episod sebelumnya atau petik SINI.


Sambungan...

Hamid panjat tebing parit dengan bersusah payah. Hamid raup muka yang sudah buruk dek air parit. Sudah 3 kilo air parit Hamid tertelan masa buat kuak kupu kupu tadi. Binasa Hamid. Masih sempat Hamid membuang saki baki parit seperti modeh, kuman taun, sawang parit, getah spender dan seeekor biawak komodo yang terlekat pada belakang badanya.

Dengan keadaan yang sebegitu, Hamid mengorak langkah maju untuk mencari arah. Hamid nampak sepohon kelapa separuh tinggi lebih kurang 15 meter jaraknya dari tempat Hamid berdiri. Hamid tuju ke pokok kelapa tanpa sebarang niat. Tanpa banyak soal.

Buruk muka Hamid makin jelas bila dia sampai pada pangkal batang kelapa tersebut. Matanya tetancap pada satu box hitam yang berpunat merah dibahagian atasnya. Pada penglihatan Hamid, di bawah punat merah seperti butang buzzer rancangan kuiz itu tertera perkataan, ‘TEKAN SINI’. Tanpa banyak soal dan sebarang niat, Hamid tekan punat ’TEKAN SINI’. Dan....



Zhiung,

zhiung,

zhiung,

PELEPOW!!!



Dengan satu letupan serdehana padu dan diselubungi asap (bayangkan efek gaya filem P. Ramlee), saiz Hamid berubah kepada -16 kali ganda. Hamid menjadi cuak dengan perubahan serta merta itu. Jersi Spain dan seluar jeans birunya tidak mengikut mengecil sekali. Yang hanya pada Hamid hanyalah lalang lalang hangus yang belum ditebas. Kini kesemua pakaianya longgar dan hanya tersidai pada pucuk pucuk rumput. Tempat Hamid berdiri jadi teduh. Mahu sahaja Hamid meraung raung tapi Hamid pendamkan sahaja niatnya itu. Hamid berjalan di celah celah rumput yang sekarangnya lagi tinggi dari dirinya.

Tiba tiba Hamid ternampak seekor kerengga pekerja berskala kerengga sedang berjalan menuju arah selatan. Ke arah parit. Hamid mula berasa kaget dan takut takut berani. Yela, kalau dulu Hamid selalu ridset kerengga pada batang mempelam belakang rumahnya. Manalah tahu kerengga ni nak balas dendam ke. Hamid menyorok disebalik pelepah rumput yang dah tua. Hamid diam.

Tiba tiba bahu Hamid ditepuk dari arah belakang.

‘Hoi, kenapa tak senonoh sangat ni? Baju baju ko mana?‘ sergah seekor lagi kerengga pekerja yang kebetulan melewati belakang Hamid.

‘Err, err...‘ hanya itu yang Hamid mampu luahkan sebab memang dia terkejut beruk sangat. Sampai biru biru muka.

‘Hey... rileks laa. Awat hang ni? Kalut semacam? Cuba story pelan pelan dengan aku. Mana tau kut kut boleh tolong lebih kurang.’

Muka Hamid dah nak jadi ke warna unggu dah. Dah terkejut beruk sangat gayanya tengok kerengga cakap slanga utara. Berbuih buih mulut Hamid. Setelah keadaan kembali steady, Hamid pun story lebih kurang pada kerengga pekerja apa yang terjadi.

‘Hahahaha....‘ kerengga pekerja ketawa besar sesudah dengar cerita Hamid.

‘Apasal ko ketawa pulak?’ Hamid kepal penumbuk gaya nak sparring. Kalah ke menang ke Hamid dah tak peduli, yang penting puas.

‘Nah.’ Pelawa kerengga pekerja sambil menyuakan sebuah bungkusan hitam pada Hamid.

Tanpa banyak soal dan sebarang niat, Hamid terus ambik dan buka bungkusan hitam tersebut. Oh rupa rupanya, sebiji kuih kasui. Dan ditengah tengahnya ada tertera ‘MAKAN GUA’ tertulis daripada kelapa parut.

Hamid pandang kerengga pekerja dengan penuh kehairanan. Kerengga pekerja balas dengan senyum nipis sambil pejam pejam mata. Tanpa banyak soal dan sebarang niat. Hamid makan kuih kasui dengan sekali ngap. Gulp! Dan...



Zhiung,

zhiung,

zhiung,

POW!! PELEPOW!!!



Dengan gaya serupa, Hamid berubah. Kali ini dengan gaya yang lebih tidak relevant. Lebih tak diterima akal. Hamid berubah menjadi sebatang kemuncup!

+

+

+

Hoh, lu orang pandai pandai la sambung sendiri. Gua dah kering idea dah. Apa gila gua nak menyelami hati dan perasaan sebatang kemuncup? Phui!


Selasa, 27 Julai 2010

KISAH EPIK ISTANA

'Beta dah lama tak dengar cerita yang best best. Boring pulak duduk dalam istana sorang sorang. Nak cari cikaro, dah takde spirit. Nak lepak mapley tak boleh kena asap rokok pulak. Herm maklumlah, dah tepok...... ' keluh King Howard Ismail. Baginda seorang sultan dalam sebuah negeri yang diberi nama, Negeri Pasir Berdengung. Sejak kematian Queen Sharifah Aini, life King Howard Ismail dah macam takde life. Sunyi. Sepi.

'Ampun Tuanku, apa kata kalau kita adakan acara "Banjingan Terpilih" mengikut tema'. Cadang Datuk Pasola pada sultan. Dengan berbaju batik kuning bercorak rebung, beliau tampak yakin bahawa cadangannya akan diterima.

' err, tapi bagaimana datuk menteri?' King Howard Ismail garu kepala yang tidak gatal.

' bergini, minggu ini kita panggil seluruh rakyat jelata yang mana bijak pandai datang mengadap. Kita adakan kuiz matematik, algebra, theorem phantagoras, indeks serta ilmu alam dan manusia bagi menguji kebistarian mereka. Siapa yang didapati berjaya melepasi saringan saringan tersebut, kita akan jadikan dia sebagai penasihat istana. Amacam tuanku?' sambil mengangkat angkat kening. Tanda ekselen.

' tapi bosan la, macam dalam cerita P.Ramlee jer cadangan ko nie, dah la nama pun ko pakai nama Pasola. Nanti orang ingat penulis blog ni jenis yang plagiat pulak. Herm, tapi ok jugak la. Biar aku oter sikit. Kita cari orang yang paling malas. Amacam?' Sambil angkat angkat kening jugak.

'cuntaaaa....' Menteri Pasola angkat ibu jari sambil terjelir lidah. Berair biji mata Menteri Pasola.

*****

Maka besoknya acara "Banjingan Terpilih" diadakan. Setelah semboyan berbunyi, hanya 4 orang sahaja banjingan banjingan pemalas yang berani datang mengadap.

PRAM PAM PAAM...

Banjingan 1

'assalamualaikum tuanku. Nama patik Akob. Patik memang malas sekali dalam family patik. Patik akan biarkan orang gaji patik buat kerja sorang sorang. Patutnya patik kemas la lebih kurang, tolong sikit sikit ke. Amacam tuanku, pemalaskan patik nie?'

Tuanku jebik muka. Next!!!

Banjingan 2

Tiba tiba datang seorang berguling guling masuk mengadap. 'ceh ada ker macam tu gaya pemalas. Ini patik, the King Of Malas datang mengadap. Patik punya malas memang king orang kata. Semua benda yang patik buat semua dengan berbaring. Makan baring. Minum baring. Berak baring. Tidur pun baring. Hah, sekarang mengadap pun baring!'

POW!!! King Howard Ismail tak cakap banyak terus terajang King Of Malas masuk dalam tempayan. Next...!!!

Banjingan 3

'Itu king pala hotak punya tuanku. Ada ke mengadap beguling guling. Tak senonoh betul. Ini patik, Sang Kelembai. The Master of Malas. Patik punya master memang takde siapa yang berani celen. Hatta King Of Malas tadi tu pun. Patik punya malas dah tak dapat dibendung. Dah capai tahap kronik. Nak makan pun patik suruh orang lain tolong kunyahkan. Pastu patik telan jer. Senang sikit.' Dengan yakin open story. Dia yakin dah dia bakal jadi juara. Bakal penasihat istana.

King Howard Ismail teguk air liur. Rasa rasa macam dah jumpa dah yang super duper pemalas dalam negeri ni. Oops terlupa, masih ada seorang lagi peserta tak masuk interview. Maka calon yang penghabisan pun tiba...

PRAM PAM PAAM...

Banjingan Last

Sekonyong konyong datang seorang kutu kerempeng mengadap sambil terdengkot dengkot mengesot.

Sambil mengaru garu leher yang tidak gatal, beliau seraya berkata....


 

' herm....patik nak cerita pun malas....'

Isnin, 26 Julai 2010

Sekilas dalam keretapi


9.40 am.

Gua text dekat Abengah gua.

Kek gomeh dohGua

Amboih copeknyo eih doh samphei gomeh doh- Abengah

Sekali pilot kereta api nie Sultan Ismail daa. Kembara mahkota pakai enjin turbo!- balas Gua

Kentot aok la. Kembara mahkota bln 6 lepasla. Jgn carik pasal dgn gua!!!


Catitkiri: macam gampang jer yang belah last tu. Reply gaya orang kerja mekanik!

KELABU KERABU


6.30 am

Tring trung...

'Perhatian, ekspres Singapura-Tumpat di jangka akan tiba pada pukul 6.50 minit pagi. Terima kasih.'

Cilakak! Tulis pada tiket train sampai pukul 6.32 am. Ini delay pulak 6.50. Gua mula panas punggung. Gua pandang abang gua. Dia balas sampai pejam pejam mata. Abengah gua ralit dukung anak dia, Pael.

Buas jugak anak sedara gua yang satu ni. Pagi pagi dalam kereta layu jer. Sayur jer. Keluar kereta nampak kucing terus nak terkam. Cerah biji mata. Gua senyum sinis. Anak zaman sekarang, biarlah aktif sikit. Budak cerdik. Gua biar gua senyum sinis lagi. Pagi pagi macam ni memang gua tak galak nak menyalak. Sayu. Sejuk.

Hari tu gua balik Pahang. Lipisan orang kata. Gua dari JB pasal ada hal sikit. Yang paling gua menyampah time time nak balik ni lah. Spirit dia terus tak jadi. Sayu, pilu, tilu. Ah makin di layan makin lesu. Nak sampai ke rumah gua boleh jadi buruk muka duduk dalam train. Cilakak!

6.53 am

Foonn fooonn...

Keduk keduk keduk...

Gua duduk jauh sikit dari garisan kuning. Takut kena sound dengan brader KTM. Gua masuk coach 5. Kelas 2. Duduk dalam air cond la pulak. Gua dress up tak nak kalah masa tu. Baju nipis, seluar slack kerat. Amenda jenis dress up lebih orang putih dari orang putih. Memang paru la sejuk dia. Gua lambai 2-3 kali tanda selamat tinggal JB.

Foon fooonn...

Keduk keduk keduk...

Gua cadang nak sambung tidur gua. Dalam pagi pagi nie memang sedap tidur dalam air cond. Nasib baik gua kencing dulu kat stesen tadi. Kalau tak kerayan jugak gua nak ke tandas. Gua tidur...zzzzz

9.07 am

Nasik.... nasik...!!!

Cilakak! Siapa pulak yang memekak jual nasik dalam train ni. Serta merta perut gua dung dang dung dang. Minta diisi. Lapar. Gua bingkas. Dari segi amatan gua, budak ni sah sah budak Kelantan. Cara dress up, style rambut. Stereotype!

Dalam hati gua dah terbayang nasik kerabu. Gua lapar nasik kerabu tahu tak???

'Berapa sebungkus?' gua tanya tanpa banyak dalih.

'Tigo riya setengoh.'

Memang tak salah lagi betul dah prediction gua. Memang sah budak Kelantan. Gua seluk 'jaws' gua. Ngam ngam 3 ringgit. Gua mula cakap dalam slanga Kelantan.

'Menta haa... samah sat gi kawe wi ko demo'

'Bereh...'

Dalam hati gua mula berkocak. Memang dalam jaws gua tu jer la duit nyer. 3 ringgit. Mana gua nak cari lagi 50 sen?

'..........' Gua tunggu.

'..........' Dia pun tunggu.

Gua buat buat seluk poket seluar. Manalah tahu kut kut ada sekeping. Nasib gua baik. Mujur dekat poket belakang ada ngam ngam sekeping. Gua bagi sambil merungut.

Ingatkan tadi kecek kelate dapat la murah sikit. Ni haram! Nasik dah la nipis. Telur mata gred D nye pakai. Yang paling gua terkilan bukan nasik kerabu, tapi nasik goreng. Rasa dah macam nasik goreng asrama sekolah jer rasa. Phui!

Gua makan dalam makan dalam. Dah siap makan gua ingat nak sambung lena. Tiba tiba...

Tring trung....

Ah, makwe mesej. Nanti la sambung tidur. Mesej dulu la. Lalalalala...

11.54 am.

Ah dah sampai Jerantut. Cepat pulak. Ada 2-3 kapel mat salleh naik port betul betul depan gua. Oh orang German rupanya. Patut la dari jauh ada sense of manschalalf. Gua pung pang pung pang beborak dalam bahasa German sedas. Terkesima Cina Singapore tengok gua. Macam tengok Lokman Mahathir. Rupa rupanya diorang baru lepas trekking dekat Hulu Tembeling. Nak turun Tumpat.

12.00 a.m

Perut gua lapar balik. Ni semua pasal nasi goreng nipis tadi. Cilakak! Nasi kerabu, nasi kerabu. Gua tertipu. Mengeluh.

Nasik...nasik...!!!

Ah mamat jual nasik goreng nipis ni datang lagi. Buat bisnes macam Yahudi. Mampus gua takan beli dah. Biarpun perut gua dah tarik,' bam bam rambu ramba' paling nyaring sekalipun. Takan gua tertipu lagi. Nasik kerabu konon. Huh! Duit pun dah pokai pasal melabur dalam skim nasik goreng nipis kau tu. Cilakak!

'Err, give me three.'

'Bereh...'

Mat salleh depan gua bukak bungkusan polisterin. Dari segi bau dan texture nasik gua dah dapat cam.

Apa NASIK KERABU???

Tiiiidaaakkkkk....!!!!!!


Foonn....Fooonn.....!!!

 

Rabu, 14 Julai 2010

DARJAT EKONOMI

benda ni memang gua dah lama idam. bukan senang nak dapat woo... orang putih kata, once in the blue moon. memang rare!

tapi time time macam ni la dia nak datang deman nye pula. hiiii..... hantu betul!


catitkiri: title post memang takde kena mengena dengan isi entry gua. hantu betul!

Ahad, 11 Julai 2010

Hamid seorang Gurkha- sebuah NOVEL

Hamid buka mata. oh sudah pukul 6.30 petang. sedap betul Hamid tidur petang tu. cadang nak bangun pukul 5, layan spongebob dekat TV9 sepam. tapi petang tu Hamid menyasar sejam setengah.

dengar kata malam ni ada game sedap. Hamid bingkas pakai jersi Spain yang dah 3 hari dia hanger pada almari zip. Hamid capai seluar jeans biru yang ada tulis '501 straight cut'. itulah satu satunya seluar panjang yang Hamid ada setakat ini. cadangnya nak pakai short kuning bundle dengan stokin panjang. tapi Hamid pikir balik tak senonoh pula orang kata kalau setakat pergi tengok bola tapi dress up macam Subkhidin Mohd Salleh. jadi, dia sarung saja seluar yang tersangkut pada paku besi pintu.

mandi tak mandi belakang kira. Hamid tak sembur deadoran sebab bagi Hamid dia lebih suka yang natural. rambut, Hamid kibas kibas pakai hujung jari. setelah Hamid rasa dia cukup kemas, Hamid sarung selipar menuju ke tanah. Hamid menapak ke rumah Pian. sebab rumah Pian satu satunya yang ada stesen TV berbayar dalam kampung dia. jarak rumah Pian-rumah Hamid adalah lebih kurang sepuntung rokok surya.

sepanjang perjalanan Hamid makin membara nak tengok bola. lebih lebih lagi apabila seteru utama Hamid, Sarip pakai baju T-shirt jabatan pertahanan awam. Sarip sokong Belanda malam tu. Hamid memang tak berapa in sangat dengan si Sarip. sebab dulu masa kecik kecik, Sarip selalu diberi watak suami masa main pondok pondok manakala Baidura, kekasih hati Hamid jadi isteri Sarip. watak yang pakage untuk Hamid hanyalah sebagai seorang pencacai.

Hamid tak jalan dulu. bagi Hamid, dia lebih rela lambat sampai dari jalan saing dengan Sarip. Hamid lepak sekejap pada simen kalbert tepi parit. lagi pun lambat lagi kick off. getus Hamid.

Toing!!! toing!!!

mata Hamid tertancap pada seekor katak hijau dress up orang kerja bank. berjam tangan. katak tersebut melompat lompat akrobatik depan Hamid. kadang kadang katak tersebut siap shuffle shuffle lagi depan Hamid. seolah olah menganjing Hamid sebab ada hati nak sokong Espana walhal seorang kaki bangku.

Hamid ketap gigi. geram. mahu sahaja dia menyepak laju laju amphibia tersebut. Hamid lincah bangun. tetapi katak yang berkemeja putih itu bingkas melompat lompat melarikan diri. Hamid kejar.

Toing toing

pelepup!

katak hijau dress up orang kerja bank terjun dalam parit menyelamatkan diri. akibat momentum yang padu, dan konsep fizik inertia, Hamid gagal mem'brek'an diri lalu ikut sama terjun ke dalam parit.

POW!!!

air parit berkocak. berombak sampai ke tebing. keladak hitam naik ke permukaan parit. dasar parit menjadi pekat hitam. gelap. Hamid jauh tenggelam dalam perut parit.


pelup...pelup..pelup...


Hamid buka mata. masih lagi gelap. Hamid mula panik. dengan tenaga bujang yang masih ada, Hamid buat kuak kupu kupu naik ke permukaan.

BUUUSSH!!!

Hamid pandang sekeliling. nampaknya dia berada jauh dari tempat dia kejar katak tadi. jauh dari kampungnya. apa yang pasti tempat itu benar benar asing bagi Hamid.

Dimanakah Hamid? Apakah yang bakal terjadi selepas ini?

bersambung.... (klik sini)

Isnin, 5 Julai 2010

ABSTRAK 2009

lepas game England dulu, terus gua halo Jens Kelisa-man snap satu kali dekat Wall of Berlin. Jens Kelisa cakap mungkin lambat sikit sampai gambar, sebab sistem kurier lebih tertumpu pada belah belah Afrika. belah Asia diorang bagi sekunder servis.


abstrak bukan?




catitkiri: gambar ori gua simpan dalam kotak kasut.

Khamis, 1 Julai 2010

WORLD CUP

30 Jun 2010

sedang gua enak berjalan jalan...

'Aron, Aron....' sambil terkerenyih kerenyih macam kerang busuk.

gua senyum.

sedang gua enak berjalan jalan...


"hai Aron, semat nampak. macam orang kaya.'


gua senyum.gua sambung jalan.
sedang gua enak berjalan jalan...

'Aron, nak sikit?' sambil hulur cekedis perisa keju.

gua senyum sambil raba cekedis dalam plastik. gua ucap terima kasih.
sedang gua enak berjalan jalan...

'halo member. bila mau open table?' melambai lambai dari jarak 400 meter.

gua senyum sambil buat buat tak nampak.
sedang gua enak berjalan jalan...

'woi TJ. malam nie boleh laa belanja haa. tak luak pun duit hang tu'

gua senyum sambil gengam penumbuk.
sedang gua enak berjalan jalan...

gua jadi hairan. apasal mesti ada yang memuji muji gua, paling tidak pun hai hai gua. semua orang yang gua jumpa mesti memberikan reaksi positif. 3-4 langkah gua disela dengan sanjungan. ini pun gua diskaun cerita cerita tadi, bayangkan laa dari kelas gua ke asrama lebih kurang 1453 langkah gua kena menapak. ini bermakna ada lagi 484.333 story lagi gua tak bukak.

mata gua tertancap pada Botak. bokie gua malam semalam. Botak panggil gua masuk bilik. pung pang pung pang kejap. gua keluar bilik. dan segala persoalan yang bermain dalam geliga gua tadi terjawab.

padan muka korang, nak nak si Abah,(bukan abah gua haa, tapi member gua) siap letak 3 tapak lagi tu. 1 pun tak kena. kuang kuang kuang. siapa suruh tak tikam 1-0. gua puas. poket gua penuh. terima kasih David Villa. terima kasih Sepanyol.

catitkiri: gua mula memikirkan kerjaya masa hadapan.