Selasa, 29 Jun 2010

SURE GERAM

gua rasa malam nie jiwa gua mungkin lara...

Suriram,
Suriram..ram ram,
Suriram yang manis

aduhai Suriram sayang,
makin di pandang semakin manis...

catitkiri: gua saja layan lagu Suriram nyanyian Kartina Dahari, bagi naik fell sikit..

Isnin, 28 Jun 2010

PUISI PANTAS RINGKAS

England perangai macam memerang ...
bola berapa kali masuk cekangkang..
main kene banting tulang..
last last kene 4 gol bawak pulang..


huhuhu


brader, lain kali shave dulu keti masing masing.
 nak masuk panas punggung nie.

Ahad, 27 Jun 2010

SABAR TU SUBUR, TAK SABAR MASUK KUBUR


gua amati betul betul. mata gua mula berpinar....

dalam kehidupan survival budak budak tinggal berasrama:- maksud gua tidak kiralah asrama sekolah ke, asrama kolej ke, mahupun asrama kerja (hostel budak kilang), menuntut mereka untuk berfikiran lebih kreatif dan kritis. dalam juak juak kemandirian hidup itu, macam macam idea timbul.

gua bangun pagi. tapi tidaklah sepagi sangat, dalam pukul 9 nak ke pukul 10 sikit. haruman kopi membangkitkan naluri gua untuk terus bangun dan melupakan golek-golek-geliat. gua capai kole dekat meja stadi Obami, gua hirup dua pam pekena nescafe panas. pergh padu. tuan punya kopi entah kemana, mandi gamaknya. 

dengar sahaja tag line selipar orang balik mandi dekat luar bilik. gua buat buat steady sambil garu garu jubo, baru nampak natural sikit bila bangun tidur. tak gaya hipokrit.

gua amati betul betul. mata gua mula berpinar....

Obami masuk bilik dengan badan separa berasap. sejuk sangat gayanya mandi pukul 9 lebih. phui. gua angkat kaki pergi bilik sebelah, bilik gua sendiri. sebab gua tak pernah tidur bilik gua sendiri pasal kuat bau rokok, bilik gua kedai surya. tapi pekara paling penting gua cepat cepat blah sebab gua lupa nak lap sisa nescafe tadi. gua tak mahu dituduh hipokrit.

gua kuak pintu bilik gua. tombol gua dah tak pulas dah sebab dah 'jam'. yang boleh selamat lagi, selak pintu tu jer.

gua amati betul betul. mata gua mula berpinar....

gua tengok beterabur ashtray atas meja stadi gua, meja stadi Johan. macam macam pesen ashtray ada. yang di buat pada botol air mineral, botol air coke dan botol air oren serta balang Pringles, malah kotak air kotak saiz besar turut sekali jadi bahan. semua benda yang boleh buat takung abu rokok mahu dijadikan ashtray. dulu meja stadi Irsyad yang belubang tengah tu pun boley dijadi kan ashtray. lepas tu Irsyad tampal guna saletip. haa baru padan.

gua amati betul betul. mata gua mula berpinar....

mata gua tertumpu pada satu objek hitam. adakah ini hasil kreativiti roomate gua selepas bosan dengan komitmen pada ashtray ashtray yang sedia ada? adakah mereka semua tidak relevan lagi diguna pakai?

gua amati betul betul.kali ni mata gua memang true punya berpinar....

'takde tempat lain ker korang nak ketis rokok ha??? pasal aku punyer penutup deodoran jadi ashtray pulak??? gampang!!!! sok sek sok sok !@#$$%^!!!'



perangai macam setan bukan???


Ahad, 20 Jun 2010

HAPPY 'ABAH' DAY


ah mungkin gua terlupa. hari ABAH gua sudah tiba. sori naik feri Abah. nanti kome tolong basuh kereta ye Abah.

dulu time hari jadi Abah gua dulu gua wish kaw kaw masa tepat pukul 12 seminit pagi. tapi Abah gua balas dengan kuapan padu. Hurgh. tiada apa la Abah, kome tahu Abah letih. dok berulang Lipis ke Kecau tiap hari.

ini pun pakai internet dekat library. dungu punya management. dah tahu sistem down bukan nak baiki balik. terkerenyih kerenyih dalam pejabat. siap main dart lagi tu. phui!. perangai sama jer macam MDL. lembab siput. dah la jauh berjalan, panas terik lagi. kaki gua nie jadi bau jeruk pulak dah tau tak?

catitkiri: nanti gua upload gambar Abah gua.




update: senyuman Abah gua yang paling solid sekali dalam hidup. siapa yang cakap muka abah gua macam Anuar. gua kira tak halal!

Khamis, 17 Jun 2010

siung mai.. mesti mari!!!

gua rasa malas nak menulis lagi. nantikan epik percintaan 'pengasah stabilo dan pensel HB'.

Jumaat, 11 Jun 2010

BAFANA BANANA

hari ini 11 hari bulan. jadi, gaji pun dah lama berlalu, renew road tax pun dah siap, bayar ansuran kereta selesai, duit kutu makteh Tipah pun langsai. bil api, bil letrik, bil berukband, bil Astro, bil itu, bil ini semua dah siap 'chai'. tapi gua masih lagi gelisah.


gua mundar mandir dalam bilik yang jadi kedai surya pada budak sekolah gua. dengan hanya bertuala katuk, gua tak semena mena jadi tak keruan semacam. gua cari jam dinding, tapi tak jumpa. gua pandang pula pada syiling yang bekarah dek sawang. mana lah tahu kut kut jadi jam syiling. pun takde. gua buntu.


gua pandang katil. selerak gua tengok budak bilik gua tidur. Tempe dengan Johan tidur katil atas. pakai bokser petak petak. gua nampak rambutan pada bokser Tempe. terus gua kalih bawah.

* * * * *
pukul 8 p.m.

lepas sedap sedap mandi, gua mula cari taktik. tapi gua buntu.

'oh my god' sela hati gua. gua cuba untuk bermonolog gedik getis bagi mengelakan gua jadi havoc tak tentu pasal.

'kenape la aku tak bawok jer tibi dulu....???'

lagi 2 jam je lagi. apa perlu gua buat???



bersambung...

catitkiri: megi saya sudah kembang

Isnin, 7 Jun 2010

PERGI BERAK CARI ILHAM

bila dah terbangun pagi, pekena berak sepam memang payah dah gua nak lelap balik. itu yang gua tak seberapa jer bila bangun pagi pagi nie. semalam masa gua tengah free mungkin timing berak tak sampai lagi. tapi tiada apa, sekurang kurangnya gua tahu sistem cernaan gua berfungsi dengan solid dan padu.

gua jalan ke jamban dengan selipar faveret gua. bunyi 'pret pret' selipar bintil kurang menaik bila pak cik Judan tukang kebun pasang mesin rumput kuasa tinggi. tenggelam bunyi selipar gua. takpe, kali ni selipar gua mengalah.

dalam pada gua berjalan menderu gua juga melewati akak cleaner, skill dia sudah improve bagi perkiraan gua. pegang 2 penyapu sekali gus, kiri penyapu buluh, kanan penyapu jerami. 'POW POW' sekali hayun debu, cagu kaki dan bangkai ulat semalam semua hilang entah kemana. macam magik!

gua perhati, nampak budak sekolah gua dress up lain macam jer. pakai kemeja, seluar slack. siap ada tie lagi. owh gua terlupa, hari nie hari Isnin. budak budak ni lagak buat formal sikit. baju kene tuck in dalam seluar. jauh seberang koridor, gua tengok Amin si beruk-man dress up semat macam orang kerja bank. Edward Cullen main henset macam kontraktor kelas F. gua nampak rakan sparring gua, Audi ECPI terkocoh kocoh bawak kotak jenama double A ke dalam bilik pun dress up formal formal. tapi kasut die jer bukan kasut kulit hitam, lebih ke kasut futsal. sekali gua tengok macam PA pun ada budak ECPI ini.

gua kira orait lagi. kelas gua start pukul 4 petang karang. masa tu pak cik guard pun malas nak cek in sorang pesorang dress up macam mana. baju kemeja bundle gua pun tak bergosok lagi, bukan nyer tak ada baju lain. tapi gua lebih prefer bundle, kalau kene kicap time makan nanti, tak la ralat sangat.

gua cadang nak pegi kelas Miss Julia nanti dress up futsal jer. gua konfem dia mesti bagi thumbs up punya pasal gua dress up lain macam kejadah. habis jer kelas pukul 6, gua sprint sambil tangan berdepa terus ke court futsal. cadang kali ni nak rempuh kipper bagi sampai kene strok.